Prati nas

Kuhinja

Domaći kruh koji se ne mijesi

Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim. Mjere za sastojke su šalice i žlice. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.

Objavljeno

|

Kako napraviti domaći kruh?
foto: Kuzinavanje.com

Za razliku od klasičnog kruha no knead je lakša i brža verzija, iako dosta različita, piše Hrvoje, kuhar Kuzinavanje.com portala.  Mekana i rupičasta struktura te hrskava korica nakon pečenja čine ovaj kruh neodoljivim.

Mjere za sastojke su šalice i žlice, moje šalice su američke šalice za mjerenje od 240 ml (1 šalica) te 120 ml (1/2 šalice). No ako i nemate takve šalice, dobro će poslužiti i obična čaša ili čaša od jogurta od 200 ml te naravno pridržavanje mjera napisanih u receptu. Vrste brašna za izradu kruha mogu se kombinirati po želji ali isto treba pripazi o kojem je i kakvom brašnu riječ jer svako brašno traži različitu količinu vode.

Sastojci

3 šalice glatkog pšeničnog brašna
1 ½ žličica soli
¼ žličive suhog kvasca
1 ½ šalica tople vode

Priprema

U posudu za miješanje stavite brašno, dodajte sol i suhi kvasac, dobro promiješajte. Ulijte vodu i miješajte rukama ili drvenom žlicom dok se sastojci ne spoje u vlažnu ljepljivu smjesu. Posudu pokrite prozirnom plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže 12 – 18 sati. Sutradan, na dobro pobrašnjenu radnu površinu lopaticom istresite tijesto iz posude. Tijesto pospite brašnom te dobro pobrašnjenim rukama lagano oblikujte u željeni oblik. Oblikovano tijesto premjestite na lim obložen masnim papirom (ako ne koristite papir, lim obilno pospite oštrom palentom – kukuruznom krupicom) te pokriveno ostavite da se diže još 2 sata na sobnoj temperaturi. Tijesto će više ići u širinu nego u visinu, dok će se tijekom pečenja u pećnici lagano dignuti. Površinu kruha još jednom lagano pospite glatkim pšeničnim brašnom. Nakon 2 sata dignuto tijesto prebacite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta. Pečeni kruh ohladite na mrežici za hlađenje i poslužite.

Napomena

Temperaturu pećnice će najbolje znati namjestiti svatko za sebe, jer svaka pećnica ne peče jednako. Idealna temperatura moje pećnice za ovaj kruh je od 150 do 175 °C, sve iznad toga kod mene je previše.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.