Prati nas

Zdravlje

Pšenična trava – nova panaceja na tržištu ‘alternative’

Povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti jetru, potiče rad štitnjače, smanjuje kiselost organizma, liječi čir na želucu i druge želučane tegobe, izbacuje višak sluzi iz tijela, pomlađuje organizam, proljepšava i kožu i kosu i nokte, jača imunitet, podiže razinu energije, omogućuje zdravo mršavljenje, liječi nesanicu i neplodnost, ima protuupalna svojstva…

Objavljeno

|

Gdje kupiti zelenu magmu? Pomaže li zelena magma?
foto: BigStock

Pšenična trava je vrlo mlada pšenica, odnosno izdanci od pšeničnih klica. Za pšeničnu travu vezuje se niz medicinskih tvrdnji pa se, između ostalog, tvrdi da pijenje soka od pšenične trave može obojiti sijedu kosu, za pšeničnu travu se tvrdi i da je „najsnažnije sredstvo za detoksikaciju“, tvrdi se da „najnovija istraživanja pokazuju djelovanje pšenične trave na nekoliko vrsta raka“, ali se ne navodi o kojim se istraživanjima radi niti na koje vrste raka djeluje. Nadalje, tvrdi se da pšenična trava povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti jetru, potiče rad štitnjače, smanjuje kiselost organizma, liječi čir na želucu i druge želučane tegobe, izbacuje višak sluzi iz tijela, pomlađuje organizam, proljepšava i kožu i kosu i nokte, jača imunitet, podiže razinu energije, omogućuje zdravo mršavljenje, liječi nesanicu i neplodnost, ima protuupalna svojstva… Liječničko-znanstveni tim portala Dokazi u medicini dobili su upit može li se pomoću pšenične trave obojiti sijeda kosa, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

Na brojnim izvorima informacija o alternativnoj medicini doista se mogu naći tvrdnje kako pijenje soka od pšenične trave može spriječiti pojavu sijede kose, odnosno vratiti originalnu boju kose onima koji su već posjedili. Drugi upit koji su dobili odnosi se na mogućnost pšenične kose da “popravi krvnu sliku” kod gospođe koja ima dobroćudni tumor maternice, miom.

Kosa

U znanstvenoj literaturi nije pronađena niti jedna kontrolirana studija u kojoj je ispitan učinak pšenične trave na išta vezano za kosu. Stoga se sve tvrdnje o djelovanju pšenične trave na sprječavanje pojave sijede kose ili vraćanje boje sijedoj kosi mogu smatrati neutemeljenim teorijama.

Liječenje kože nakon zračenja

Wheat i suradnici objavili su 2006. studiju u kojoj su na 20 pacijentica s karcinomom dojke koje su liječene zračenjem istražili da li ekstrakt pšenične trave ublažava promjene kože koje su posljedica terapije zračenjem. Tih 20 pacijentica podijelili su u dvije skupine, jedna skupina primala je sorbolen kremu, a druga ekstrakt pšenične trave. Nije jasno koliko dugo je trajalo liječenje. Autori nisu utvrdili statistički značajne razlike u rezultatima istraživanjima između te dvije skupine. Navode kako su uočili „trend boljih rezultata“ u skupini koja je primala ekstrakt pšenične trave, ali ti rezultati nisu bili značajni. Autori preporučuju daljnje istraživanje na većem broju ispitanika. Važno je napomenuti da u ovom istraživanju autori nisu istražili nikakav učinak na karcinom nego je istraživan učinak ekstrakta pšenične trave na oštećenje kože uzrokovano zračenjem.

Pšenična trava za petni trn

Djelotvornost kreme od pšenične trave istražena je kao potencijalno sredstvo za ublažavanje boli i poboljšanje funkcije kod pacijenata koji pate od petnog trna (kronični plantarni fasciitis). Autori Young i suradnici (2006) uključili su u studiju 80 ispitanika koje su podijelili u skupinu koja je na stopalo stavljala kremu od pšenične trave i skupinu koja je dobila placebo kremu. Nakon 6 i 12 tjedana napravljena je procjena učinka obje terapije te je utvrđeno da krema od ekstrakta pšenične trave nije bolja od placebo kreme za analizirane simptome petnog trna.

Zaključak

O pšeničnoj travi pronađena su dva klinička pokusa koja pokazuju da nije djelotvorna za oštećenje kože uzrokovano zračenjem, niti kao terapija za petni trn. Nisu pronađene nikakve kontrolirane studije na ljudima o učinku pšenične trave na sprječavanje pojave sijedih vlasi ili vraćanje sijedoj kosi originalne boje, niti o mogućnosti pšenične trave da “popravi krvnu sliku”, niti ima dokaza o djelovanju pšenične trave na karcinom, imunitet, mršavljenje i sve ostale medicinske tvrdnje koje se uz pšeničnu travu vezuju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.