Prati nas

Vijesti

Ukida se obavezan liječnički pregled za vozače starije od 65 godina

Umirovljenici ne traže nikakve privilegije za sebe, no da diskriminacije po dobi ne bi smjelo biti. U svim prometnim nesrećama koje se događaju na cestama u Hrvatskoj stariji od 65 godina sudjeluju u svega 8,5 posto.

Objavljeno

|

Moraju li stariji vozači na sistematski pregled?
foto: BigStock

Matica umirovljenika Hrvatske koja okuplja 280.000 članova, pozitivno je dočekala prijedlog Vlade RH da se u Zakon o sigurnosti prometa na cestama vrati odredba prema kojoj nije obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole vozačima s navršenih 65 godina života, javlja Glas Slavonije.

“Time su konačno prihvaćeni argumenti umirovljenika koji su upozoravali da im je teško stečeno pravo, izboreno prije deset godina, izbačeno lani iz Zakona po hitnom postupku”, kažu u Matici, te ističu da umirovljenici ne traže nikakve privilegije za sebe, no da diskriminacije po dobi ne bi smjelo biti.

U Hrvatskoj ima oko 220.000 vozača starijih od 65 godina života, što je oko 10,3 posto od ukupnog broja, a istovremeno u svim prometnim nesrećama koje se događaju na cestama u Hrvatskoj oni sudjeluju u svega 8,5 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.