Prati nas

Aktivno starenje

9 savjeta za dostojanstveno starenje

George Clooney je rekao da ne namjerava bojati kosu tako skoro. Čak je i dodao kako zbog tog zahvata možete izgledati čak i gore nego prije. Mi svakako podržavamo odbacivanje boje za kosu ako se s time osjećate ugodno.

Objavljeno

|

Kako biti seksi? George Clooney nude pics.
George Clooney (foto: BigStock)

Ne postoji ništa manje privlačno od nekoga tko se grčevito drži za zadnje trzaje svoje mladosti. Mi mislimo da je puno bolje osjećati se ugodno u svojoj koži, kaže za Huffington Post kolumnistica Yagana Han.

Čak je i najveći zavodnik među glumcima, George Clooney, više puta naglasio kako je izuzetno važno prigrliti svaku novu svjećicu na rođendanskoj torti. ‘Čvrsto vjerujem u to da ne morate pokušavati izgledati mlađe, već pokušajte izgledati najbolje što možete s obzirom na to koliko godina imate,’ rekao je u nedavnom intervjuu. A njegova srebrom prošarana kosa to samo potvrđuje. Vodeći se Clooneyevim primjerom, sakupili smo nekoliko stvari koje ljudi koji dostojanstveno stare imaju zajedničko.

1. Vježbaju da postanu jači a ne mršaviji

Kardio vježbe su korisne, ali vježbe snage su apsolutno neizostavne. Već u tridesetim godinama počinjemo gubiti mišićnu masu i to do 5 posto sa svakim desetljećem, naravno ako se ne potrudimo ponovno je izgraditi. Prema riječima doktora Kena Kima, nakon 45. godine, gubimo jedan posto mišićne mase svake godine. No to se može nadoknaditi. Vježbe snage i otpora pomažu u izgradnji mišićne mase koja će vam pak pomoći da duže ostanete snažni i neovisni kako starite i da se nosite sa svakodnevnim izazovima.

2. Manje se nerviraju

Brojne studije pokazuju kako stres, bez obzira je li uzrokovam poslom ili obitelji, ubrzava starenje na staničnoj razini. Štoviše, zbog stresa ćete možda ostariti i više od desetljeća. S vanjske strane, stres znači neprospavane noći a time i tamne podočnjake, isušivanje kože a ponekad čak i gubitak kose. Zato si uzmite trenutak i duboko udahnite. U zlatnim godinama treba uživati.

3. Za ničim ne žale i nikome ništa ne zamjeraju

Nećete se moći pomaknuti prema budućnosti ako stalno gledate u prošlost. Učite iz svojih pogrešaka umjesto da ih stalno iznova vrtite u svojoj glavi. Kao što kaže jedna zen izreka: Otpustite prošlost ili će vas ona povući natrag. Razmislite o meditaciji. Pokušajte meditaciju učiniti dijelom svojih jutara pa si uz kavu ili čaj priuštite i malo otpuštanja misli.

4. Svaki dan nauče nešto novo

Da, doista možete starog psa naučiti nove trikove. Ostanite znatiželjni. Pokušajte nešto novo. Sve to će vam pomoći da se othrvate rutini i monotoniji. Osim toga, učenje novih stvari djeluje blagotvorno na vaše samopouzdanje. Jedna je studija pokazala kako se starijim ljudima koji se upuste u neku novu aktivnost, značajno popravlja pamćenje u usporedbi s onima koji se bave samo u poznatim aktivnostima.

5. Ne pretjeruju sa šminkom

Mi svakako podržavamo uređivanje i korištenje make upa. Ali nemojte doći u napast pretjerati sa šminkom. Ključ je u tome da naglasite ono što je na vama dobro i lijepo, umjesto da nanosite slojeve i slojeve fasade na lice kako bi prekrili ono što vam se ne sviđa. Previše šminke djeluje neprirodno i sakriva vaš prirodni sjaj, a s vremenom i još više naglašava bore na licu.

6. Ostaju pozitivni

Ako se stalno žalite da ste stari, to vas neće učiniti ništa mlađim. Umjesto toga, pozitivne misli mogu vam donijeti gomilu prednosti kao što su vještine suočavanje s problemima, bolji imuno sistem, pa čak i dulji život. Da, istina je! Istraživanje u kojem je sudjelovalo preko 100.000 žena iznad pedeset godina pokazalo je da optimisti imaju čak 14 posto manji rizik od smrti i čak 30 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti nego njihovi pesimistični parnjaci. Jedna je druga studija pokazala da je optimizam vrlo koristan čak i među ljudima koji već imaju neku srčanu bolest i da će optimistični srčani bolesnici imati 58 posto veće šanse da požive dodatnih pet godina. Počnite, dakle, na čašu gledati kao na napola punu.

7. Dovoljno spavaju

S godinama postaje sve teže i teže zaspati. No svejedno neka vam spavanje bude prioritet. Autorica knjige ‘Francuskinjama ne treba facelift’, Mirelle Guiliano, kaže kako je san ključan za dostojanstveno starenje. ‘Ne podcijenjujte moć spavanja jer će se to odraziti na vašoj koži, kosi, ravnoteži, energiji i raspoloženju’, kaže Guiliano i dodaje kako bi cilj trebalo biti osam sati sna i ništa manje od toga. Vaša spavaća soba nije mjesto za posao ili televizor, barem ne pola sata prije spavanja. I naravno, mora biti dobro prozračena. Po noći, ona mora biti zamračena i tiha. Investirajte u dobar madrac i jastuk. Francuzi običavaju spavati osam sati i to je vrlo važno.

8. Jedu i piju zdravo

Ideja da jeste ono što jedete definitivno je istinita u starijoj dobi. Dermatologinja Patricia Farris upozorava koje bismo promjene valjali napraviti u svojoj prehrani kako starimo. Naglasila je da je bolje dobivati vitamine iz hrane nego uzimati dodatke prehrani. Također, nikad nije kasno da svoju prehranu napunite namirnicama koje će odgoditi proces starenja. Jedite hranu u duginim bojama posebno bogatu vitaminima A, C, D i K.

9. Prohvaćaju promjene u svojem izgledu

George Clooney je rekao da ne namjerava bojati kosu tako skoro. Čak je i dodao kako zbog tog zahvata možete izgledati čak i gore nego prije. Mi svakako podržavamo odbacivanje boje za kosu ako se s time osjećate ugodno. Umjesto da prekrivate sijede, evo jedne ideje. Privucite pažnju frizurom umjesto bojom kose. Probajte dodati slojeve, šiške ili volumen svojoj staroj frizuri. Osim toga, u modu se vraćaju i frizure iz 80-ih, pa zašto ne probati nešto od toga.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.