Prati nas

Zdravlje

Gdje su dokazi da maslačak liječi rak?

Čak je i najprodavaniji dnevni list u Hrvatskoj na svojem portalu napisao da su ljekovitost biljke, ne tako davno otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak.’

Objavljeno

|

Maslačak kao lijek, med od maslačka, salata od maslačka,
foto: BigStock

Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… To je samo jedna u nizu tvrdnji o ljekovtosti maslačka, biljke koja je dostupna svima, svugdje i uvijek. Čak je i najprodavaniji dnevni list u Hrvatskoj na svojem portalu napisao da su ljekovitost ove biljke „ne tako davno otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak.“  Uz navođenje postupka kako pripremiti ovu „panaceju“, čitateljima se izričito tvrdi da je maslačak „izrazito dobar u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom“ i pri tome se kao izvori navode neznanstveni portali koji reklamiraju i prodaju „alternativne“ pripravke nedokazane učinkovitosti o kojima smo već pisali.

Što stvarno kažu znanstvenici?

Je li maslačak (lat. Tarxacum officinale) zaista čudotvoran lijek te tko su znanstvenici za koje se tvrdi da su dokazali njegovu djelotvornost protiv karcinoma istražio je znanstveno-liječnički tim Dokazi u medicini. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Pretraživanjem znanstvene literature nije pronađena ni jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj je istražen učinak maslačka (bilo kojeg dijela biljke) na liječenje bilo koje vrste zloćudne bolesti (raka, karcinoma) niti učinak maslačka na uklanjanje mutiranih stanica iz organizma, odnosno učinak na sprječavanje načina zloćudne bolesti. Takvi dokazi nužni su da bi se moglo reći da je neka terapija djelotvorna i sigurna za zdravlje čovjeka. U knjizi Gdje su dokazi? koja je besplatno dostupna na internetu pročitajte zašto su nam nužne objektivne provjere iz istraživanja kako bismo dokazali da su neke terapije djelotvorne i sigurne.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.