Prati nas

Vijesti

Mirovinskim fondovima nikad bolje

2014. godina je bila najbolja za mirovinske fondove. Fondovi će tako, najvjerojatnije, kupovati dionice tvrtki koje treba dokapitalizirati, a među njima su Hrvatska poštanska banka i Luka Rijeka.

Objavljeno

|

Kada se je sve plaćalo njemačkim markama
foto: BigStock

Saborski Odbor za rad i mirovinski sustav jednoglasno je u srijedu prihvatio izvještaje o radu obveznih mirovinskih fondova: AZ, PBZ-Croatia osiguranje, Erste plavi i Raiffeisen. Po prvi su puta predstavnici fondova na taj način izvijestili javnost o svojem poslovanju i poslovnim uspjesima.

„Mi nismo još jedna privatna financijska institucija nego smo u javnoj funkciji i zato je i dobro da možemo u Saboru izložiti svoje izvještaje“, kazao je predsjednik Uprave AZ fonda Dinko Novoselec dodavši da je dobro i da je prvi izvještaj pred Saborom onaj za 2014. koja je, kaže, bila najbolja godina do sada za mirovinske fondove.

Fondovi će tako, najvjerojatnije, kupovati dionice tvrtki koje treba dokapitalizirati, a među njima je i Hrvatska poštanska banka (HPB) kojoj treba osigurati još polovicu iznosa od ukupno 550 milijuna kuna. To će biti jednostavnije namiriti sredstvima fondova sada kad im je granica ugalaganja u pojedino izdanje dionica povećana sa 10 na 20 posto.

Liberalizaciju investiranja je pohvalio i Petar Vlaić, predsjednik uprave Erste Plavoga obveznog mirovinskog fonda. Spomenuo je  ulaganje fondova u Podravku, ali u zadarskog brodara Tankerska Next Generation, gdje su se zahvaljujući tom ulaganju zaposlili novi ljudi i pokrenuo se biznis. Sada razmišljaju i o ulaganju u HPB te u Luku Rijeka.

Dubravko Štimac iz fonda PBZ Croatia osiguranje tvrdi da su svojim članovima u 12 godina rada zaradili 20,7 milijardi kuna. Za prosječnog člana koji na računu ima 55 tisuća kuna to znači da mu je na uplaćenih 45 tisuća fond zaradio 16 tisuća kuna.

Predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav Silvano Hrelja zadovoljan je izlaganjima, posebice činjenicom da su ulaganja mirovinskih fondova postala prilika za razvoj gospodarstva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.