Prati nas

Zdravlje

Nova prevara: ‘Liječenje’ životinjskim matičnim stanicama

Kad se čovjek suoči s teškim i neizlječivim bolestima, onda želi probati sve što se nudi na tržištu jer trgovci svojim reklamama daju lažnu nadu oboljelima i njihovim obiteljima. Nije istina da nemate što izgubiti ako pokušate. Sve što zvuči previše dobro da bi bilo istinito, obično nije istinito.

Objavljeno

|

liječenje matičnim stanicama
foto: BigStock

Liječničko-znanstveni tim portala Dokazi u medicini je dobio pitanje može li liječenje matičnim stanicama ovaca, odnosno mladih tek rođenih janjaca biti djelotvorno za Charcot-Marie-Toothovu bolest. Pitanje je popraćeno informacijama s internetske stranice na kojoj se nudi terapija matičnim stanicama nerođenih ili tek rođenih mladih životinja te se na toj stranici tvrdi da se matične stanice jetre životinja mogu koristiti za obnavljanje (regeneraciju) jetre čovjeka, a srčane matične stanice životinja za obnavljanje srca čovjeka. Tvrdi se da njihovi laboratoriji koriste stanice iz oko 85 različitih organa i tkiva. Navodi se niz bolesti za koje su te stanice djelotvorne, uključujući niz stanja koja su pokazatelj „prijevremenog starenja“ kao što su sindrom sagorijevanja, menadžerski sindrom, stanje nakon teških operativnih zahvata, poremećaj spavanja i poremećaj koncentracije.

Nadalje, tvrdi se da se koriste posebne mješavine matičnih stanica za svaku bolest i to samo od stanica nerođenih životinja ili tek rođenih životinja jer su takve stanice „od posebnog značaja i osiguravaju najbolju podudarnost“. Terapija se provodi tako da se „žive stanice pripremaju i odmah ubrizgavaju u pacijenta“. Odgovor stručnjaka prenosimo cijelosti.

Povijest: „Stanična terapija pomoću životinjskih stanica

Na stranicama koje promoviraju terapiju matičnim stanicama životinja spominju se „povijesne ličnosti“ kao što je švicarski liječnik Paul Niehans koji je takvu terapiju promovirao za niz različitih bolesti čovjeka. Spominjanjem liječnika koji imaju „institute“ za takve terapije želi se toj terapiji dati kredibilitet, a radi se o terapiji koja nema znanstvenog temelja. Teorija o tome da jedenje ili ubrizgavanje različitih stanica životinja može obnoviti stanice čovjeka naziva se često „stanična terapija“, međutim, ne treba se zamijeniti sa staničnom terapijom koja se provodi u standardnoj medicini i koja koristi različite stanice čovjeka za liječenje određenih bolesti, s više ili manje uspjeha. Stanična terapija koja podrazumijeva ubrizgavanje ili jedenje životinjskih stanica za liječenje ili sprječavanje ljudskih bolesti pripada domeni alternativne medicine, za takvu terapiju nema kliničkih pokusa koji dokazuju njenu djelotvornost, za takve terapije dokazan je niz negativnih posljedica koje mogu imati na zdravlje, a nisu jeftine.

Problem u teoriji: biološka nepodudarnost čovjeka i životinja

Za terapije presađivanja tkiva i stanica nužno je presaditi podudarna tkiva. Svaki čovjek na površini svojih stanica ima oznake (biljege) koji njegovom imunološkom sustavu omogućuje da prepoznaje vlastite stanice i da odbaci sve ono što je tuđe. Zbog toga presađivanje nepodudarnih stanica može biti popraćeno burnim reakcijama odbacivanja, ako se ne radi o visoko podudarnim tkivima, a podudarnost se određuje testovima u ovlaštenim laboratorijima. Dakle, problem je i presađivanje stanica/tkiva od čovjeka na čovjeka ako tkiva nisu podudarna. Presađivanje tkiva i stanica od životinje na čovjeka također nije presađivanje podudarnih tkiva pa će ubrizgana tkiva i stanice imunološki sustav napasti i uništiti.

Štetne posljedice

Osim toga, ubrizgavanje životinjskih stanica može omogućiti širenje virusnih bolesti i potaknuti teške alergijske reakcije. Ako se uzimaju na usta, životinjske matične stanice se razgrade u našem probavnom sustavu i ne upijaju se kao cjelovite matične stanice u naš krvotok. Opisane su različite štetne posljedice „stanične terapije“ koja uključuje ubrizgavanje životinjskih stanica, uključujući smrt, razvoj teških bolesti kao što je Landry-Guillain-Barré-Strohlova bolest kao posljedica imunološke reakcije posredovane alergijskim procesom, zatim upala mozga i moždanih ovojnica, glavobolja, groznica i oduzetost nakon kojih je uslijedila smrt, upala krvnih žila nakon koje je uslijedila smrt, pojava opsežnih oštećenja kože, i niz drugih štetnih posljedica.

Zaključak

Terapija stanicama životinja koje se ubrizgavaju u tijelo čovjeka ili jedu nije znanstveno utemeljena. Nema dokaza o djelotvornosti takvih terapija za ikakvo stanje vezano za zdravlje ili bolest čovjeka, a imamo niz dokaza da ubrizgavanje životinjskih stanica u tijelo čovjeka može dovesti do različitih štetnih posljedica po zdravlje i smrti.

Kad se čovjek suoči s teškim i neizlječivim bolestima, onda želi probati sve što se nudi na tržištu jer trgovci svojim reklamama daju lažnu nadu oboljelima i njihovim obiteljima. Nije istina da nemate što izgubiti ako pokušate. Sve što zvuči previše dobro da bi bilo istinito, obično nije istinito.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.