Prati nas

Kuhinja

Bez kuhanja: Napravite svoj guacamole

Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Objavljeno

|

Što napraviti s avokadom
foto: Kuzinavanje.com

Avokado je namirnica koja je u Meksiku jako važna i tradicionalna u svakodnevnoj prehrani, jer je prije dolazaka Europljana služio kao prilog uz kruh, kao dodatak salatama, kao ukras ili za izradu guacamole umaka. Načini upotrebe i vrste avokada ovise od kraja dokraja, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. Avokado se pojavljuje u oko 46 zemalja dok je Meksiko još uvijek vodeći proizvođač s više od milijun tona godišnje nakon čega slijede Čile i Dominikanska Republika.

Guacamole je umak od avokada svijetlo zelene boje nastao u Meksiku. Osim upotrebe u meksičkoj kuhinji postao je i sastavni dio američke kuhinje. Tradicionalno se radi gnječenjem avokada u mužaru ili vilicom; uz dodatak luka, rajčice, soli, soka limuna ili limete, ljutih papričica (najčešće su to jalapeno papričice) i listova korijandra.

Postoje razne inačice ovog umaka tako da može biti sa ili bez nekih dodataka; može biti grublji ili potpuno gladak, a poslužuje se najčešće uz tortilla čips.

Sastojci

2 zrela avokada
1/2 glavice luka ili 1 – 2 mlada luka sa zelenim dijelovima
1 jalapeno / ljuta papričica, sitno sjeckana
1/2 svežnja svježeg korijandera ili peršina
sok 1 limuna ili limete
sol
1 rajčica bez sjemenki, sitno narezana

Priprema

Avokado oštrim nožem pažljivo prerežite napola, odvojite sjemenku i žlicom izvadite mesnati dio i stavite u posudu. Po želji i ukusu dodajte sitno narezani luk, ljutu papričicu, svježi korijander ili peršin, sok od limete, rajčicu i po ukusu soli. Sve lagano miješajte i gnječite vilicom da se sastojci sjedine, a da opet cijela smjesa ostane malo grudičasta kako bi se osjetila tekstura avokada. Po želji ostavite pokriveno u hladnjaku oko pola sata da se okusi prožmu i poslužite uz tortilla čips kao ukusnu grickalicu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.