Prati nas

Zdravlje

Fukutsudzijeva metoda: Može li se smršaviti ležanjem?

Potrebno je ručnik smotati u valjak i leći na ravnu površinu s valjkom ispod leđa u razini pupka. Zatim ispružiti ruke iznad glave dlanova okrenutih prema podu i spojiti mali prst jedne i druge ruke.

Objavljeno

|

Kako smršaiti ležeći?
foto: BigStock

“Lezi i mršavi”, nova je navodno revolucionarna metoda mršavljenja koju promiču i domaći portali skloni lovu u mutnoj vodi takozvane alternative. Kako piše znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini, i sami su primili pitanje o takozvanoj japanskoj metodi mršavljenja navodnog liječnika koji se zove dr. Fukutsudzi, a koja podrazumijeva da ljudi leže petnaest minuta dnevno i tijekom tog ležanja mršave.


Dr. Fukutsudzi tvrdi da je glavni uzrok nakupljanja masnih naslaga u razilaženju zdjelične kosti i podrebarnih kostiju. Osmislio je vježbu kojom se te kosti vraćaju u prirodan položaj.  Potrebno je ručnik smotati u valjak i leći na ravnu površinu s valjkom ispod leđa u razini pupka. Zatim ispružiti ruke  iznad glave dlanova okrenutih prema podu i spojiti mali prst jedne i druge ruke, noge ispružiti u širini kukova i spojiti palčeve.  Ovo je potrebno napraviti tri puta dnevno po pet minuta, kako kaže doktor. Je li metoda stvarno učinkovita?

Dokazi iz istraživanja

U znanstvenoj literaturi ne može se pronaći niti jedno istraživanje autora koji se preziva Fukutsudzi, niti ikakvo istraživanje koje bi dovelo u vezu razilaženje zdjelične kosti i „podrebarnih kostiju“ kao uzrok nakupljanja masnih naslaga. Stoga tvrdnje o ovoj metodi nemaju znanstvenoga temelja. Osim toga, u ovom opisu terapijske metode vjerojatno se radi o nečijem nemuštom prijevodu ili čistoj izmišljotini jer „podrebarne kosti“ ne postoje u tijelu čovjeka.

Pretilost je složen problem čije rješavanje treba uključivati promjenu prehrane i životnog stila, a ponekad i liječenje različitih bolesti koje su u podlozi pretilosti. Kad bi se ležanjem od petnaest minuta s ručnikom pod leđima moglo smršavjeti, na svijetu ne bi bilo ni jedne jedine osobe s viškom kilograma. Budite skeptični prema bizarnim terapijskim metodama koje se reklamiraju svuda oko nas.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.