Prati nas

Vijesti

MUH podržava nasljeđivanje i polovice mirovine umrlog partnera

Matica umirovljenika hrvatske podržava prijedlog ministra Mrsića. Kažu, upravo su to prije pet godina predlagali prethodnoj vladi koja, kao ni aktualna do sada, za to nije imala sluha.

Objavljeno

|

Naslijediti mirovinu od muža
foto: BigStock

Matica umirovljenika Hrvatske  podržava prijedlog da se starijim osobama u Hrvatskoj osigura  dodatna zaštita od siromaštva tako što bi umirovljeniku trebalo biti zagarantirano pravo da, uz svoju mirovinu,  nakon smrti bračnog partnera, naslijedi i dio njegove mirovine. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Prijedlog da umirovljenici mogu zadržati i 50 posto mirovine umrlog bračnog druga iznio je ministar rada i mirovinskog ustava Mirando Mrsić prošlog tjedna  na  predstavljanju istraživanja u Europi o zdravlju, starenju i umirovljenju osoba starijih od 50 godina, a kojem se prvi put pridružuje i Hrvatska.

Inače, baš ovakvu mjeru, Matica umirovljenika Hrvatske je predložila u Deklaraciji o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba još prije pet godina upozoravajući da takav model imaju i mnoge zemlje u Europi. Nažalost, o prijedlogu za donošenje Deklaracije Vlada i Sabor ni u prethodnom ni u ovom mandatu nisu raspravljali pa  upravo stoga Matica traži da se što prije utvrdi model, koji je ministar Mrsić sada prvi put najavio.

Umirovljenici – čiji je standard ionako vrlo nizak – često padaju u siromaštvo posebno nakon smrti partnera, jer ostaju bez polovice prihoda, dok im, uz sve ostale troškove, naročito  režije za stan ostaju isti.

Prema sadašnjem sustavu, nakon smrti bračnog partnera udovac ili udovica imaju vrlo nepovoljnu mogućnost da jedino mogu birati hoće li nastaviti primati svoju mirovinu ili svega 70 posto mirovine preminuloga – ovisno o tome koji je iznos za njih  „povoljniji“.

Matica umirovljenika smatra da je dobar i prijedlog da se uvede i tzv. državna mirovina za osobe starije od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda ni imovine, ali uz uvjet da se ta sredstva izdvajaju iz državnog proračuna, a ne iz sredstava prikupljenih doprinosom za mirovinsko osiguranje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.