Prati nas

Vijesti

Stranci oduševljeni hrvatskim modelom skrbi za starije

U Bratislavi je održana radionica koja za cilj ima razmjenu iskustava i praksi pri stvaranju okoline prijateljski nastrojene prema osobama starije životne dobi. Upravo je hrvatski projekt GeroS izazvao najveći interes okupljenih.

Objavljeno

|

Briga za starije u Hrvatskoj
foto: BigStock

U slovačkoj prijestolnici Bratislavi od 9. do 10. srpnja 2015. održana je radionica pod nazivom „Workshop and Consultation Age – friendly Environments in Europe (AFEE)“ koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija. Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Češke, Slovačke i Slovenije.

Prezentaciju na temu „Centers of Gerontology – Institute of Public Health and Gerontology Centers in Croatia“, održali su djelatnici Centra za zdravstvenu gerontologiju Zavoda – Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba. Predavanje je izazvalo velik interes sudionika gerontološkog tečaja SZO-a, a prezentirale su ga dr. sc. Nada Tomasović Mrčela, dr. med. i Manuela Maltarić, mag. nutri. Publici su predočeni rezultati uspješnog hrvatskog modela izvaninstitucijske skrbi za starije osobe – gerontološki centri te Centar za zdravstvenu gerontologiju Zavoda te projekt GeroS, koji je značajan za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalne sposobnosti starijih osoba, a sve u svrhu unaprjeđenja i primjena zdravog aktivnog starenja u zaštiti zdravlja starijih osoba.

Inače, svi sudionici radionice pokazali su izuzetan interes za projekt GeroS (podsustav CEZIH-a za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalne sposobnosti gerontoloških osiguranika i gerijatrijskih bolesnika) koji ima za cilj povezati sve sudionike u pružanju zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe te za gerontološko javnozdravstvene pokazatelje o provođenju izvaninstitucijske skrbi (Gerontološki centri, 2004. – 2015.) u Hrvatskoj. Upravo zbog uspješnosti ovog modela, zabilježen je veliki interes sudionika gerontološkog savjetovanja u Bratislavi za hrvatsku gerontologiju i za model ispunjavanja semantičkog diferencijala o stavovima prema starenju i starosti

Gerontološko savjetovanje u Bratislavi u organizaciji SZO-a održano je ponajprije zbog izmjene iskustava, znanja i rezultata rada sudionika u zaštiti zdravlja starijih osoba i promicanju strateškog cilj br. 1 SZO – aktivnog zdravog starenja. Važno je naglasiti da se, na primjer, u Slovačkoj već primjenjuje organizirana medicinska specijalizacija iz gerijatrije po UEMS-u, a čiju primjenu uskoro očekujemo i u Hrvatskoj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.