Prati nas

Vijesti

Tko će od listopada dobivati bonove za energente?

Bonovi će vrijediti 200 kuna i s njima će građani moći platiti energente po svom izboru. Energetski siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj kućanstvo ima poteškoća, ili je čak u nemogućnosti, zadovoljiti osnovne potrebe za energijom.

Objavljeno

|

Gdje predati stanje brojila? Gdje predati očitanje struje?
foto: BigStock

Vlada će godišnje izdvojiti 170 milijuna kuna za pomoć građanima koji su ugroženi energetskim siromaštvom, no cijenu će zapravo platiti HEP, GEN i RW. Te bi tvrke, prema riječima ministrice socijale Milanke Opačić trebale u proračun uplaćivati 2 lipe po prodanom kWh, a Vlada će ih proslijediti centrima za socijalnu skrb.

Oni će ga pak uplaćivati isporučitelju čiji je potrošač korisnik zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine i koji je dobio status ugroženog potrošača. Propisivat će to uredba koja se pred Vladom treba naći u četvrtak.

HEP, najavila je Opačić, neće dizati cijene, a za ostale dvije tvrtke se još traži model kompenzacije. Projekt će krenuti 1. listopada na način da će siromašnima biti dodijeljivani mjesečni bonovi u vrijednosti 200 kuna kojima će moći platiti energente po svom izboru.

 

Što je to energetsko siromaštvo?

Energetski siromaštvo predstavlja situaciju u kojoj kućanstvo ima poteškoća, ili je čak u nemogućnosti, zadovoljiti osnovne potrebe za energijom. Ono najčešće pogađa kućanstva s niskim primanjima. U većini slučajeva to su umirovljenici, nezaposleni, ili oni koji ovise o socijalnoj pomoći. Njihova loša ekonomska situacija je najčešće popraćena s lošom energetskom efikasnošću njihovih domova. Glavna potreba takvih kućanstava je dovoljno topline za zdravlje i onoliko energije koliko je potrebno za normalan život. (reach-energy.eu)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.