Prati nas

Aktivno starenje

Zašto zaposliti 50+ ženu u svojoj tvrtci

Osobe iznad određene dobi, naročito žene, nepravedno se zanemaruju na tržištu rada. Mnogi primjeri iz prakse dokazuju kako su upravo žene 50+ najvrijedniji članovi radnog kolektiva. Srećom, to su počeli primjećivati i poslodavci.

Objavljeno

|

Posao za starije žene
foto: BigStock

Tracey Ecker vlasnica je portala Flexiworkforce.com i u svojoj se karijeri susrela s različitim tipovima zaposlenika: od mladih i nadobudnih ali nedovoljno iskusnih, do starijih iskusnih i spremnih potegnuti baš onda kad je najpotrebnije. Također, tijekom svojeg dugogodišnjeg rada primijetila je da se žene iznad pedeset godina nepravedno zanemaruje i rjeđe im se nudi posao, a upravo su one kadre odraditi najviše posla na najbolji mogući način.

Tracey je stoga sastavila popis razloga zašto je jako dobro za svaku tvrtku da zaposli stariju ženu te u koji su to područjima upravo one najbolji zaposlenici:

50+ žene ne daju se izbaciti iz takta

Nećete naći puno uspješnih poslovnih žena s nekoliko desetljeća karijere iza njih a koje ne stoje čvrsto na zemlji i hrabro grabe naprijed. Bez obzira radi li se o usponu na društvenoj ljestvici ili zaobilaženju uredskih pravila koja prednost daju muškarcima, žene od 50+ godina prošle su sve to i znaju kako se nositi s problemima.

50+ žene ne okolišaju

Bez obzira radi li se o onom tipu iz ureda koji ne čita signale ili o svekrvi koja očajnički želi unuke, žene često postanu vrlo vješte u kazivanju ljudima upravo onoga što ovi žele čuti. Međutim, 50+ žene imaju više samopouzdanja i ne okolišaju reći svima što ih ide te potom mirno nastaviti s poslom. Ako misle da se nešto može obaviti bolje, ne libe se to i reći.

50+ žene traže fleksibilnost

Ako je imala sreće. 50+ žena iza sebe ima bogatu i zanimljivu karijeru – no nisu spremne još sve napustiti. Možda ne traže posao s punim radnim vremenom (novac im nije prijeko potreban ili nisu spremne odreći se baš sve slobode), što može biti prednost za poslodavca. Dobit će vrijednog radnika koji će obaviti posao za nešto manji iznos plaće. Npr. Uposlite li kao managera nekog seniora, pomoći će vam pravilno strukturirati radnu organizaciju u samo nekoliko dana tjedno. Također, i kvalitetan knjigovođa posao može obaviti u pola radnog vremena. U svim tim zadacima 50+ žene mogu biti od velike pomoći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.