Prati nas

Zdravlje

Može li gljivica Candida uzrokovati rak?

Talijanski onkolog Tullio Simoncini promovirao je ideju da je karcinom gljiva i da se kod karcinoma zapravo radi o uznapredovalom obliku pretjeranog razmnožavanja Candide. Isti Simoncini zagovarao je potpuno tvrdnje da se karcinom može liječiti običnom sodom bikarbonom.

Objavljeno

|

Kako izliječiti candidu, kandidu?
foto: BigStock

Medijima se šire informacije po kojima “gljivica Candida uzrokuje karcinom” te se nudi jednostavan test koji će vam omogućiti da “odredite razinu Candide u tijelu” i da potom, naravno, kupite niz pripravaka koji će vas “izliječiti” od viška Candide. Štoviše, “alternativni terapeuti” tvrda da Candida uzrokuje i niz drugih bolesti. Je li riječ o istini ili marketingu prodavača malgle, provjerio je znanstveno-liječnički tim portala Dokazi u medicini.

A gdje su dokazi?

Mudri potrošači svjesni su da je glavni cilj marketinga stvaranje potražnje za nekim proizvodom ili uslugom. Stoga se danas izmišljaju problemi koje čovjek nema, samo da bi se za taj problem ponudio odgovarajući proizvod. Takva vrsta „umjetne potražnje“ vrlo je perfidna kad se radi o zdravlju te raznim terapijama i pretragama koje se nude za liječenje ili sprječavanje bolesti. Farmaceutska industrija redovito se optužuje da umjetno stvara potražnju za nekim lijekovima izmišljanjem bolesti. Međutim, malokad se takve optužbe čuju za alternativnu medicinu. Alternativna medicina koja operira izvan okvira službene medicine, znanosti i etike, vrlo je sklona izmišljanju nepostojećih bolesti i zdravstvenih problema.

Gljiva (gljivica) Candida pripada rodu kvasaca i normalno se nalazi u ljudskom tijelu, na sluznicama (mokrim unutarnjim površinama tijela).

Candida uistinu može uzrokovati blage zdravstvene poremećaje kao što su površinska infekcija u ustima ili upala u rodnici. U rijetkim slučajevima može uzrokovati sustavnu infekciju, međutim, to se događa kod osoba s poremećajima imunološkog sustava kao što su osobe koje uzimaju kemoterapiju ili imaju uznapredovali AIDS.

Međutim, Candida se počela u zadnjih nekoliko desetaka godina predstavljati kao uzročnik kojekakvih bolesti. William Crook je 1986. objavio knjigu “The Yeast Connection” u kojoj navodi teoriju da sustavna infekcija Candidom ili preosjetljivost na Candidu uzrokuju niz čestih bolesti i nespecifičnih simptoma, uključujući i umor, poremećaje seksualne funkcije, astmu i psorijazu. Također je talijanski onkolog Tullio Simoncini počeo promovirati ideju da je karcinom gljiva i da se kod karcinoma zapravo radi o uznapredovalom obliku pretjeranog razmnožavanja Candide. Isti Simoncini zagovarao je potpuno neutemeljene tvrdnje da se karcinom može liječiti običnom sodom bikarbonom.

Nadalje, zagovaratelji tih poremećaja tvrde da čak 90% stanovništva ima problem s “pretjeranom količinom” Candide u organizmu. Za sve navedeno, ne postoje dokazi.

Naravno, lažne bolesti zahtijevaju i lažne terapije pa tako možete na tržištu naći brojne terapije s tvrdnjama kao što su “Gljiva je tiha ubojica koja će vam oduzeti životnu snagu, koja kontrolira kako se osjećate i čak i kako razmišljate pa će vam naša terapija pomoći da se izliječite tako što ćete ponovo pridobiti imunološki sustav na svoju stranu”. Pritom se uopće ne navodi o kakvoj vrsti terapije se radi.

Malo literature koja je posvećena “preosjetljivosti” na Candidu uključuje članak Američke akademije za alergiju, astmu i imunologiju koja je analizirala tvrdnje i dokaze na tu temu te zaključila da je koncept spekulativan i nedokazan te da su neki dijelovi predloženih terapija potencijalno opasni za zdravlje.

Prije 25 godina testirana je i pretpostavka da se liječenjem Candide može ublažiti različite tjelesne i psihološke simptome te su Dismukes i suradnici utvrdili da liječenje nistatinom u žena koje navodno imaju “sindrom preosjetljivosti na Candidu” ne smanjuje ispitane simptome u usporedbi s placebom te se stoga dugoročna terapija lijekom nistatinom kod tih žena ne preporučuje.

William Crook sam nije proveo nikakva istraživanja kojima bi dokazao tvrdnje koje iznosi u svojoj popularnoj knjizi. Tullio Simoncini osuđen je 2006. za prevaru i ubojstvo nakon što je pacijent kojeg je liječio svojim terapijama umro.

Nema dokaza

Ideje o Candidi kao uzroku karcinoma, niza kojekakvih tjelesnih i duševnih zdravstvenih poremećaja (izvan poznatih infektivnih bolesti koje Candida uzrokuje) i teorije o preosjetljivosti na Candidu kao “jednom uzročniku svih bolesti” neutemeljene su tvrdnje osoba koje se bave alternativnom medicinom, a čiji je jedini cilj stvaranje potrebe za bezvrijednim i neispitanim terapijama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.