Prati nas

Mozaik

5 stvari koje starije žene znaju, a mlađe možda ne

Što znamo sad ka d nam je pedeset i koja, a nismo znali kad smo bili puno mlađi? Nismo znali jako, jako, jako, puno toga. A bilo bi bolje da jesmo jer bi nam život bio puno lakši, ne bismo se opterećivali beznačajnim problemima i više bismo uživali. Ali ni sada nije kasno…

Objavljeno

|

Starije žene su lijepe
foto: BigStock

Sve je počelo s jednom crnom dlakom, piše u Huffington Postu njihova kolumnistica Shannon Bradley-Colleary. Bavila sam se nekim svojim poslom, sređivala si obrve pred onim povećavajućim ogledalom, kad sam ju ugledala. Bila je mala, no bila je ondje. Rasla mi je iz uha. Crna dlaka. U tom sam trenutku i službeno postala – moj djed Bradley.

Sjećam se kako sam kao mala s užasom promatrala amazonsku prašumu koja je rasla iz njegovih ušiju. Razmišljajući o tome hoće li se i meni to uskoro dogoditi, proklinjala sam znakove starenja. No ubrzo sam se sabrala. Zapravo volim to što mi je 50 godina. No kako sam razmišljala, došla sam na ideju složiti listo stvari koje starije žene znaju, a mlađe možda ne:

 

1. Starije žene znaju da tijela ne traju vječno..

…i da ih se treba voljeti u svakoj dobi – unatoč dlakama iz ušiju i sličnom. Kao zrela žena prestala sam gledati na svoje tijelo kao na objekt kojeg se treba podvrgavati aerobiku i raznim spravama za mučenje kako bi postalo savršeno. Ili kojeg treba utegnuti u steznike i usku odjeću. Danas na svoje tijelo gledam kao na vjernog suputnika na ludom i nepredvidljivom putovanju koje se zove život. Ne uzimam ga više zdravo za gotovo i pokušavam slušato što mi ono govori.

Ako neki dan želi biti lijepo, onda ga odjenem u crvenu haljinu i to iskombiniram s ubojito visokim potpeticama. A ako se neki drugi dan moje tijelo želi opustiti, onda ga nahranim ukusnom hranom i pustim ga da se odmara na kauču.

Ako se moje tijelo želi osjećati moćno, onda ga povedem na vježbu i omogućim mu svjež dotok serotonina. A ako je moje tijelo bolesno i slabo, onda ga poslušam kad mi kaže da usporim, uzmem pauzu i da ga njegujem kao voljeno dijete. S 50 godina znam da mije tijelo pripada meni, ne medijima, i da sam jako sretna jer mi ono omogućuje da okusim, vidim, čujem, osjećam i živim život.

 

2. Starije žene znaju da muškarci dolaze i prolaze

…ali prijateljice ostaju zauvijek. Dok smo mlade, muškarci su poput vlakova koji odlaze i dolaze. Možda smo kao mlađe znatiželjnije i ne želimo se odmah vezati. Možda su muškarci zapravo takvi. Nema veze. Ono što je sigurno je da prijateljice ostaju. Čak i kad se skrasimo s nekim muškarcem, i dalje imamo svoje cure. Postoji jedna razina intimnosti među prijateljicama s kojom se muškarci jednostavno ne mogu mjeriti.

Naši muškarci ne žele govoriti o osjećajima. Ne žele analizirati značenje svake riječi koju je izgovorio naš šef, naša majka, naš susjed. Zbog takvih stvari žene trebaju jedne druge. A muškarci? Oni ne u tolikoj mjeri.

Nedavno nam je dugogodišnji prijatelj moga muža (nazovimo ga Mike) došao u posjet. Moj je muž otrčao do dućana, ostavljajući tako meni i Mikeu dovoljno vremena da porazgovaramo. Tijekom razgovora, rekao mi je da je 12 godina bio alkoholičar i da upravo završava program odvikavanja. Kad je muž poslije vratio kući, pitala sam ga zašto mi nije rekao da je Mike alkoholičar. On me začuđeno pogledao i upitao: ‘Mike je alkoholičar?’ O čemu zapravo muškarci razgovaraju kad se druže?

Ima još jedna stvar. Statistički gledano, žene žive oko pet godina dulje od muškaraca. Ako zbog ničeg drugog, zato trebate svoje prijateljice. Ukoliko, naravno, ne izlazite s bitno mlađim muškarcem.

 

3. Starije žene znaju da je bolje zaljubiti se u pravog muškarca

…nego u zgodnog muškarca. Dok smo mladi, najveći broj naših odluka zapravo umjesto nas donosi naš libido. Feromoni lete na sve strane kad nam se u gluho doba noći u nekom zadimljenom baru obrate gospoda Prekrasni, Seksi i Neodoljivi. Nismo ni načas stali i razmislili radi li se o dobrom čovjeku ili ne. Dopustili smo našim ‘ženskim dijelovima’ da odaberu umjesto nas. I nije nam bilo važno dijeli li dotični gospodin naše stavove i vrijednosti.

Ovakve stvari najčešće vode do vrućeg, kratkotrajnog seksa, i duge, neugodne emocionalne boli. Starijim je ženama sve to dobro poznato, tako da danas najprije tražimo nekoga da ispuni naše emocionalne potrebe. A kako poslije najčešće ustanovimo, kad su zadovoljene emocionalne potrebe, automatski narastu i seksualni apetiti.

 

4. Starije žene znaju da mali nesporazumi ne znače i prekid veze

Kad smo bile mlađe, nismo mogle otrpjeti niti minutu neugodne šutnje tijekom izlaska s nekim, a kamo li čitavu vozi u kojoj stvari baš ne idu najbolje. No u zrelijoj dobi počele smo shvaćati da ne treba dizati buku baš oko svake sitnice i da treba malo pričekati prije nego li se digne galama.

Tijekom nedavne krize srednjih godina i nakon 12 godina braka, zaskočila sam svoga muža iz zasjede dok je gledao neki dokumentarac o II. Svj. Ratu i rekla mu kako želim pobjeći s nekim muškarcem. ‘S kojim muškarcem?’, pitao me. ‘Ne znam, nisam ga još srela’, odgovorila sam mu.

Nakon toga smo sjeli i porazgovarali o tome kako ponovno potaknuti strast u našem braku, bez obzira na djecu, posao i sam kaos u našim životima. Zanimljivo, ali samo to što sam izgovorila svoju želju mužu, učinilo je da ta želja izblijedi. Starije žene znaju da je svaka veza puna uspona i padova i da ne treba paničariti svaki put kad se digne plima.

 

5. Starije žene vole same sebe puno više

Da, samoprijezir će se podmuklo uvući i pod vaše pokrivače. Ali on je ipak nekako u sjeni naše zahvalnosti što smo još uvijek živi i što još uvijek učimo. Shvaćamo da sami sa sobom imamo najintimniji odnos i da smo mi sami pravi junaci u našim životima.

I još nešto znamo. Crne dlake koje rastu iz ušiju – mogu se iščupati!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.