Prati nas

Zdravlje

Bacite školjku i nabavite čučavac, zdravije je

Ako ste ipak odlučili zadržati školjku, dok sjedite na njoj stopala podignite na mali stolčić i primaknite koljena tijelu kako biste postigli položaj sličan čučnju.  Zabavno, zar ne?

Objavljeno

|

Gdje kupiti čučavac?
foto: BigStock

Izmet, izmetina, drek, kakica, govno, stolica, ekskrement. Nije važno kako ga zovete, već to da ga svakodnevno, ako imate sreće, izbacujete na krivi način. Naime, znanstvenici odgovorno tvrde da je za zdravlje puno bolje “to” obaviti na čučavcu ili na livadi, nego u uređenom, luskuznom zahodu sa školjkom. Tajna je u tome da je probavni trakt tako dizajniran da kada stojimo ili sjedimo, na sreću, zatvoren za pražnjenje crijeva.  Ali kada čučnemo, fizička blokada crijeva nestane, izmet jednostavno sklizne, bez po’ muke, piše LiveScience.

Amatomski gledano, kada sjedimo na školjci, mišići moraju protjerati materiju kroz “krivinu”, baš kao kada automobilom ulazimo u zavoj. To znači da izmet hoće-neće zakoči na putu, objasnila je Giulia Enders, gastroenterologinja i autorica popularne knjige o probavi “Šarmantna crijeva”. Naravno, ovdje nije riječ tek o zabavnoj opasci, već o spoznaji da je tijelo dizajnirano na način da se crijeva prazne u čučećem položaju. Sve ostalo oštećuje naše tijelo, misli ova stručnjakinja.

“1.2 milijarde ljudi diljem svijeta koji čuče prilikom defekacije gotovo da nemaju problema s divertikulozom i hemoroidima. S druge strane, mi u zapadnom svijetu toliko pritišćemo svoja crijeva dok nam napokon ne počnu izlaziti iz tijela”, kaže Enders. Divertikuli su mala, vrećasta izbočenja sluznice kroz mišićni sloj debeloga crijeva (kolona), a nastaju, između ostalog, i zbog pritiska prilikom pražnjenja crijeva. Hemeroidi su nateknuti krvni sudovi oko anusa, a uzrokuje ih, također, naprezanje.

Ova spoznaja nije nova. I istraživanju iz 2003. godine kojega je proveo izraelski znanstvenik Dov Sikirikov zaključilo je da je čučeći položaj najbolji za pražnjenje crijeva. Istraživanje je usporedno pratilo pražnjenje u tri različita položaja; na školjci visine 42 cm, na školjci visine 31 cm te u čučećem položaju. Za pražnjenje u čučećem položaju trebalo je prosječno 50 sekundi, dok je u sjedećem položaju bilo potrebno čak 130 sekundi i znatno veća sila.

I na kraju, što kako ne možete ugraditi čučavac u zahod, a nije vam opcija ni odlazak “iza kuće”? Enders vam savjetuje da se (na vlastitu odgovornost, op. ur.) popnete na zahodsku dasku i da jednostavno čučnete. Manje komplicirana verzija jest da dok sjedite na školjki, stopala podignete na mali stolčić i primaknete koljena tijelu kako biste postigli položaj sličan čučnju.  Zabavno, zar ne?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.