Prati nas

Aktivno starenje

Menopauza: Pobijedite iscrpljenost u 4 koraka

Imate volje, ali nemate energije. Zvuči li vam to poznato? Ako imate iznad 50 godina, sigurni smo da dobro poznajete taj osjećaj. Stalna iscrpljenost povezana je s promijenjenom razinom hormona. No, srećom, postoje načini kako tome doskočiti.

Objavljeno

|

kako pobijediti umor u menopauzi??
foto: BigStock

Umorni ste, razdražljivi, imate valunge, noću se preznojavate, dobili ste par kila… Sve to su uobičajeni problemi žena koje ulaze u menopauzu, piše medicinska sestra Julie Dargan u svojoj knjizi ‘Change your Mindset and Manner of Living’.

No stalna iscrpljenost jedan je od simptoma menopauze o kojemu se ne govori toliko. Iscrpljenost se može definirati kao stalan i uporan osjećaj slabosti, umora i smanjene energije i zapravo je drugačiji od obične pospanosti.

Dakle, iscrpljenost je  manjak energije a ne obična pospanost, jer ju kratko drijemanje tijekom popodneva neće otkloniti. Iscrpljenost možete osjećati čitav dan ili u kraćim intervalima. A naročito je frustrirajuća jer obuhvaća i umor tijela i uma zbog čeka se osoba može osjećati naročito loše.

Uzrok iscrpljenosti u menopauzi najvjerojatnije leži u fluktuaciji razine hormona koja se prirodno javlja u toj fazi ženina života. Hormoni odgovorni za kontrolu energije su estrogen i progesteron, pa kad padne njihova razina, padne i razina energije. No postoje načini kako si možete pomoći kad iscrpljenost napadne.

1. Prestanite biti na dijeti i počnite uživati u hrani

Kad žena uđe u menopauzu, kilogrami mogu postati problem. Tada se upada u zamku dijeta u kojoj umjesto da gube kilograme, gube energiju i bore se s umorom. No umjesto ‘odlaska na dijetu’, treba mijenjati ‘način života’. Najčešća nuspojava dijeta je da najviše žudite upravo za onom hranom koje ste se radi dijete odrekli. Sljedeće što se događa je da postajete umorni i iscrpljeni tijekom dijete. Veličate hranu koje ste se odrekli i po završetku dijete uživate u toj hrani daleko više nego što biste trebali što ubrzo dovodi do povratka nakratko izgubljenih kilograma. Dijeta ne bi trebala imati rok trajanja, niti vas činiti nesretnima. Uživajte u hrani, ali ju samo malo prilagodite svojim potrebama.

2. Svakodnevno vježbajte

Ovaj savjet nije nov, no svakako je savjet kojem trebate posvetiti pažnju. Vježba je ono što pokreće hormone zadužene za osjećaj sreće i što vam daje energiju. Ništa nije toliko dobro kao šetnja po svježem zraku. To ne treba biti jako brzo i naporno hodanje, no trebali biste svakoga dana hodati bar 30 minuta.

3. Pijte više vode

Ako pijete puno kave ili čaja, razlog vašoj iscrpljenosto mogla bi biti dehidracija. Kava i čaj su diuretici koji povećavaju izbacivabje vode iz organizma. Započnite dan čašom vode i iznenadit ćete se koloiko vam može koristiti ova mala promjena.

4. Pojednostavite si život

Sve vi super-žene – stanite na trenutak! Počnite brinuti o sebi. Naučite reći ne. Češće drugima govorite ne i češće sebi govorite da.  Iscrpljenost je znak da se o sebi ne brinete dovoljno, zato slušajte svoje tijelo i opustite se. Učinite si život jednostavnijim, ne mora sve biti tako komplicirano. Vi ste ona koja kontrolira situaciju.u 4 ko

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.