Prati nas

Zdravlje

5 napitaka za sporije starenje

Fontana mladosti ili neki čudotvoran ‘lijek’ protiv starenja, naravno, ne postoji. No postoje napici koji su dobri za vaše tijelo i čijim redovitim konzumiranjem možete barem malo usporiti prve znakove starenja.

Objavljeno

|

Kako produžiti mladost?
foto: BigStock

Neće pronaći fontanu mladosti u nijednoj kremi. Očuvanje mladosti počinje iznutra. Ovih nekoliko ukusnih napitaka pomoći će vam da barem malo usporite vrijeme, piše Huffington Post.

Kava

Vaš omiljeni jutarnji napitak je puno više od sredstva za razbuđivanje. Šalica dobre kave sadrži važne antioksidanse koji štite tijelo od oštećenja. Kava štiti od različitih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, depresiju i dijabetes tipa 2. Istraživanja pokazuju i vezu između konzumiranja kave i smanjenog rizika od raka kože. Jedna druga studija pokazuje pak da umjerena konzumacija kave (oko tri šalice dnevno) smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti kod starijih ljudi.

Crno vino

Kako se ono kaže: crno vino s vremenom postaje samo bolje. A čini se da pijenje crnog vina isto čini i vama. Crno vino sadrži antioksidanse polifenole koji štite vaše krvne žile. Posebno je važan polifenol zvan resveratrol. Vjeruje se kako pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola i upravo zbog toga je crno vino zdravo. Liječnici, međutim, upozoravaju da ne bi bilo mudro odmah početi puno piti samo zato da bi sačuvali svoje srce i žile. A i oni koji piju, trebali bi to raditi vrlo umjereno. Od ostalih prednosti crnog vina često se ističe pomoć kod pamćenja i učenja. Također, smatra se da neke njegove sastavnice uspješno štite kožu od štetnog UVB zračenja.

Sok od grejpa

Ne samo da je jako ukusan, nego je i jedan od najboljih izvora antioksidansa. Sam plod je možda malo pretrpak za jelo, no dostupni su mnogi sokovi. Od korisnih antioksidansa, najzastupljeniji je polifenol.

Osim toga, istraživanja pokazuju i da grejp sprječava oštećenja DNA nastala oksidacijom. U istraživanju su ispitanici uzimali pilule od grejpa i kod njih je primijećeno manje staničnih oštećenja. Sok od grejpa dobar je izvor vitamona C koji igra važnu ulogu u obnavljanju kolagena kože i kod oštećenja nastalih prilikom izlaganja suncu. No prije nego odmah posegnete za sokom od grejpa, provjerite kosi li se njegovo uzimanje s određenim lijekovima i svakako se posavjetujte s liječnikom.

Čaj

Ako niste ljubitelj kave, ne brinite. Čaj je odličan nadomjestak koji također sadrži mnoge elemente koji usporavaju starenje. Zeleni čaj je bogat polifenolima koji pomažu u sprječavanju oštećenja na stanicama. Istraživanja pokazuju da može pomoći i u sprječavanju raznih drugih stanja uključujući visoki krvni tlak, visoki kolesterol, čak i osteoporozu. Jedna studija pokazuje da je zeleni čaj u stanju oporaviti i one stanice koje su već napola mrtve. Osim zelenog, jako je koristan i bijeli čaj koji čuva kolagen i tako usporava starenje kože.

Aloe vera

Ova je biljka poznata kao dobar antiupalni lijek, njome se tretiraju opekline od sunca i različite iritacije kože. Bogata je antioksidansima i vitaminima A, C i E. Poznato je da pomaže pri zacjeljivanu rana i jačanju tkiva kože.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.