Prati nas

Zdravlje

S ajurvedom u grob

Dijagnoza se prije svega utvrđuje opipavanjem pulsa. Za ajurvedu nije samo važan broj otkucaja srca, nego i iscrpno tumači kvalitetu otkucaja. “Liječnik” također želi znati o uvjetima života bolesnika, navikama i obiteljskim okolnostima – sve što bi zapravo trebalo zanimati i liječnika na Zapadu, ali se u našem svijetu to i prečesto zaboravlja.

Objavljeno

|

Što liječi ajurveda
foto: BigStock

Ima mnogo Zapadnjaka koji su još uvijek opčinjeni Indijom i vjeruju u moć tamošnje tradicionalne medicine, ajurvede. Ali i to je često iluzija, a neki jedva prežive “liječenje” na kojeg su otišli primjerice u Šri Lanku, piše Deutsche Welle.

Još od šezdesetih godina prošlog stoljeća traje opčinjenost mnogih na Zapadu Indijom, budizmom i njenim tradicijama. Važan dio te tradicije je i njeno učenje o medicini, ajurvedi – što u doslovnom prijevodu znači “znanost o životu”. I tu je u središtu pojam harmonije, ravnoteže između prirode i pojedinog čovjeka. Christian Kessler iz berlinske sveučilišne bolnice Charite objašnjava kako se “kod ajurvede u prvom redu radi o zdravlju čovjeka, a ne o bolesti.”

A bolest je, po tom učenju, neravnoteža između tri dhose (sile): Pitta (sunca) koja vlada nad probavom i razmjenom tvari, Kapha (mjesec) koji vlada organima i kostima i Vata (vjetar) što obuhvaća pokret, živčani sustav i krvotok. Stoljećima su tradicionalni ljekari sakupljali saznanja o poremećajima te “ravnoteže” i koje sredstvo pomaže protiv toga. Ajurveda se još uvijek poziva na tekstove koji su nastali u osmom stoljeću prije Krista i koji su još bili pisani na listovima palmi.

Dijagnoza se prije svega utvrđuje opipavanjem pulsa. Za ajurvedu nije samo važan broj otkucaja srca, nego i iscrpno tumači kvalitetu otkucaja. “Liječnik” također želi znati o uvjetima života bolesnika, navikama i obiteljskim okolnostima – sve što bi zapravo trebalo zanimati i liječnika na Zapadu, ali se u našem svijetu to i prečesto zaboravlja.

Na temelju svega toga se onda određuje i terapija kako da se ponovno uspostavi izgubljena ravnoteža u tijelu. Ona se u pravilu sastoji od savjeta za promjenu životnih navika, masaže, procesa “čišćenja”, naravno da pomaže i meditacija, ali i uzimanje ekstrakta ljekovitih biljaka. Tako je i ispalo da je središte ajurvedske medicine Kerala na jugu Indije i Šri Lanka gdje raste više od tisuću biljaka kojima se pripisuje medicinski učinak.

Naravno: u avion i u Šri Lanku

Za jednu 55 godišnju Hamburžanku nije bilo dvojbi što da učini kad se u jednom trenutku nije osjetila osobito dobro: u avion i u Šri Lanku na tradicionalno liječenje kod “pravih” stručnjaka. I inače je bila opčinjena budizmom tako da je bila duboko uvjerena kako će njenom zdravlju više pomoći toplina sunca Šri Lanke, malo masaže i ljekovitih postupaka kakve se primjenjuju već stoljećima i malo ljekovitih trava. Što zaboga tu može poći po zlu?

Kako se uspostavilo – itekako može. Kad se nakon tri tjedna terapije u Šri Lanki vratila u Hamburg, definitivno u njoj ništa nije bilo u “ravnoteži”. Sve češće je osjećala još veće tegobe, gubila je na težini, imala je bolove i teško se mogla koncentrirati. Konačno se uspjela nagovoriti da ode “zapadnom” liječniku, urologu Tobiasu Meyeru koji se odmah zabrinuo zbog udjela teških metala u krvi ove Hamburžanke: arsena, olova i osobito žive.

To jesu tradicionalni preparati u ajurvedskoj medicini za “vraćanje ravnoteže”, ali kad je liječnik dao analizirati i kuglice koje je bolesnica donijela sa sobom iz Šri Lanke, u njima je sastojak žive bio 2.300.000 puta veći nego što je dozvoljeno za bilo kakav preparat: “To je bila praktično čista sol žive”, kaže Meyer. A ova Hamburžanka nipošto nije jedini slučaj osoba koje su otišle na “liječenje” u Šri Lanku – i sad mogu biti sretni da su još uvijek živi.

“Skoro sam pao sa stolice”

Tako i liječnik Siddahrta Popat iz mjesta St. Katharinen na jugozapadu Njemačke ima čak šest pacijenata koji su se vratili sa takve “terapije”. Za agenciju dpa liječnik svjedoči da su neki od njih imali toliko žive u krvi da je liječnik “skoro pao sa stolice” kad je vidio nalaz. Jer bez obzira na masaže i meditacije, trovanje teškim metalima se izuzetno teško liječi i može uzrokovati trajne posljedice prije svega u živčanom sustavu.

Zapravo niti ozbiljni liječnici na Zapadu ne dvoje u učinkovitost određenih metoda i preparata ajurvede, ali je tu i problem u – zaradi. Postoje i u Europi terapije na osnovi ajurvede, ali su boravci u takvim klinikama obično veoma skupi, skuplji nego na primjer let i liječenje u Šri Lanki. Ali i ozbiljni indijski liječnici uzimaju preparate samo od proizvođača kojem mogu vjerovati, jer se u tim “jeftinim” ekstraktima nađe svačega: teških metala, bakterija, otrova iz pljesni ili, ako ništa drugo; pesticida kojeg i indijski seljaci obilato koriste.

U međuvremenu se ovim problemom bavi i njemačko državno odvjetništvo. Jedan bračni par iz Aachena je također bio na “liječenju” u Šri Lanki i jedva je preživio taj put – i kod njega su utvrđene astronomske vrijednosti žive i olova u krvi. Zato je sad zatražio krivični progon: i to ne ljekarnika u Šri Lanki, nego vlasnika tamošnjeg hotela koji je i u Njemačkoj naveliko reklamirao usluge liječenja i boravka u Šri Lanki.

A vlasnik tog hotela je – Nijemac. Jer u takvoj “modi” se može zaraditi lijep novac, pod pretpostavkom da pacijent nakon toga šuti. Na ovaj ili onaj način.

/autor: D. Hülsmeier dpa / H. Fuchs/ Deutsche Welle/

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.