Prati nas

Zdravlje

Može li cimet spriječiti i izliječiti rak kože?

Objavljeno

|

cimet kao lijek
foto: BigStock

Pravi cimet (Cinnamomum zeylanicum), kineski cimet (Cinnamomum cassia) i indonezijski cimet (Cinnamomum burmanii) pripadaju skupini od oko 300 vrsta cimeta (Cinnamomum), koji pripada porodici lovora (Lauraceae). Aromatična kora drva cimeta koristi se širom svijeta u kulinarske svrhe, ali se također koristi u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. U novije vrijeme, portali koji se bave reklamiranjem i prodajom takzvanih alternativnih pripravaka tvrde da se cimetom mogu liječiti i spriječiti neke vrste karcinoma. I sve to “potkrijepljeno” navodnim istraživanjima “za koje farmaceutska industrija ne želi da znate”.

Znanstveno – liječnički tim portala Dokazi u medicini pozabavio se tvrdnjom da cimet može liječiti i spriječiti kožni karcinom – melanom. Vrlo jednostavan odgovor prenosimo u cjelosti.

Što kažu istraživanja?

Pregledom niza baza medicinskih istraživanja nije pronađen niti jedan klinički pokus na ljudima koji je ispitao djelovanje cimeta na sprječavanje ili liječenje melanoma. Stoga su tvrdnje o djelovanju cimeta na sprječavanje ili liječenje melanoma čovjeka potpuno neutemeljene. Pozivamo građane da budu skeptični prema brojnim senzacionalnim tvrdnjama o hrani i dodacima prehrani koji se mogu naći u medijima, a u kojima se često iznosi niz neutemeljenih zdravstvenih tvrdnji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.