Što izaziva dijabetes? Što izaziva šećernu bolest?
foto: BigStock

Što jesti, a što ne kako bi šećer u krvi bio okej

Autor: • 16. 12. 2015. • Kolaž, Zdravlje1692 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Kakve veze razina šećera u krvi ima sa mnom, ako ne patim od dijabetesa?’ Jeste li se ikad zapitali ovo? Pa, održavanje razine šećera u krvi na normalnoj razini, pomoći će vam da dijabetes nikad ni ne dobijete jer kako starite, povećava se i rizik od dijabetesa tipa 2, piše portal Grandparents.com. Srećom, postoje namirnice koje će vam pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, a koje, po svoj prilici, već imate u svojoj kuhinji.

 

Što jesti?

1. Namirnice bogate vlaknima


Grahorice i mahunarke, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke

Jedna od ključnih stvari u kontroliranju razine šećera u krvi je produljenje procesa probavljanja hrane koju jedete. Obrađena hrana poput hamburgera iz fast fooda ili pekarskih proizvoda, jure kroz vaš probavni sistem i uzrokuju brzo dizanje i spuštanje razine šećera u krvi. Nasuprot tome, vlakna pomažu da se probava uspori pa se šećer otpušta znatno sporije.

2. Višnje

Ljudi koji pate od nesanice vjerojatno već znaju za prednosti višanja. Naime, mnoge su studije pokazale da konzumiranje soka od višanja pomažu kod problema sa spavanjem. No osim toga, sok od višanja smanjuje i razinu lošeg kolesterola i razinu šećera u krvi, pospješuje razgradnju masnoća i djeluje antioksidativno.

3. Cimet

Vrijeme je da cimet iz prašnjavih kuhinjskih ormara izvučemo na svjetlo dana. Naime, radi se o vrlo korisnom začinu koji snižava razinu lošeg, a povećava razinu dobrog kolesterola, te snižava šećer i to pogotovo kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Naravno, ne radi se o nikakvim čarobnom dodatku prehrani, ali unesete li cimet u svakodnevnu upotrebu, nakon nekog vremena trebali biste početi uočavati promjene.

4. Povrće, naročito ono lisnato

Nije neka novost da je konzumacija povrća vrlo dobra za vas. No to je naročito važno za one koje muči šećer. Povrće ima puno vlakana, a malo ugljikohidrata što pomaže u održanju normalne razine šećera u krvi. Povrće je najbolje jesti sirovo ili lagano kuhano, a tijekom konzumacije stimulira se proizvodnja hormona koji pomaže metabolizmu i kontrolira razinu šećera.

 

Što izbjegavati?

No osim ovih korisnih stvari, postoje i one koje je najbolje izbjegavati, pogotovo kad je razina šećera u pitanju.

1. Rafinirani ugljikohidrati

Znamo da ovo nije lak zadatak, ali pokušajte izbjegavati peciva, lisnata tijesta, bijeli kruh, tjesteninu i kolače od bijelog brašna i razne krekere. Takve namirnice nemaju nimalo vlakana i vrlo se brzo pretvaraju u šećer što dovodi do naglog rasta razine šećera u krvi.

2. Zaslađeni sokovi

Umjesto gaziranih slatkih sokova, zaslađenih ledenih čajeva i takozvanih sportskih napitaka, držite se vode i prirodnih nezaslađenih sokova i čajeva. Mnogi kupovni sokovi sadrže i do 10 žličica šećera u samo jednoj boci, što je skoro duplo više od preporučene dnevne doze za žene i trećinu više od preporučene dnevne doze za muškarce.

3. Visokoobrađena hrana s dodatkom šećera

Apsolutno najgora hrana su razne čokoladice, voćni jogurti, bomboni i kolači. U gotovim jelima mnogo je skrivenog šećera, pa se u jednom proizvodu može naći čak i do 7 različitih vrsta šećera.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Povezane teme

Comments are closed.