Prati nas

Aktivno starenje

5 malih promjena s kojima ćete zaustaviti vrijeme u 2016.

One najvažnije odluke koje vam doista dugoročno mogu koristiti najčešće nisu niti teške, niti komplicirane. Radi se tek o malim znacima pažnje koje ćete uputiti sami sebi. Zakoračite u Novu 2016. godinu s nekoliko malih odluka koje će vam donijeti jako puno.

Objavljeno

|

Kako sakriti godine?
foto: BigStock

Već ste sto puta odlučili da ćete početi jesti zdravo, odreći se slatkiša, skinuti par kila… No kad stisne zima, nikome se ne da vježbati. I tako se novogodišnje odluke istope prije nego uspijete reći ‘Sretna Nova godina!’ – piše u Huffingtom Postu Yagana Shah. A kako bi bilo da ovoga puta probate nešto drugačije pa da se zbog vaših oduka počnete osjećati i izgledati – mlađe? Obećajemo, neće biti teško.

1. Počnite nositi rukavice kad perete suđe ili općenito koristite sredstva za čišćenje

To je dosadan zadatak kojeg se naprosto mora obaviti. No prije nego navalite na planinu posuđa ostalu nakon novogodišnjeg slavlja, obavezno stavite gumene rukavice. Za ruke se često kažu da najprije odaju godine. One ponekad djeluju i starije nego doista jesu. Ruke često zanemarujemo kad na lice i vrat nanosimo hidratantnu kremu, no i tuke trebaju njegu. Vruća voda i deterdženti mogu isušiti naše ruke i oduzeti koži prirodnu masnoću koja onda postaje suha, gruba i ispucana. Nošenje rukavica može vam puno pomoći u zaštiti ruku.

2. Idite u krevet na vrijeme

Nakon dana zabave i odmora od posla, može bit teško vratiti se u u običajenu rutinu spavanja. No nedostatak sna može ubrzati proces starenja vaše kože. To je čak i gore od uočljivih podočnjaka. Jedna je studija pokazala da nedovoljno spavanja povećava vidljivost sitnih linija i bora te smanjuje prirodnu sposobnost kože da se oporavi od djelovanja štetnih UV zraka. Stoga, iako je možda ugodno zaspati pred televizorom, disciplina pri odlasku na počinak učinit će da se osjećate i izgledate bolje.

S obzirom da je poremećaj spavanja čest u srednjoj dobi, stručnjaci preporučuju da svaki dan odete na spavanje 15 minuta ranije dok ne pronađete vrijeme koje vam najbolje odgovara, što znači da u dubokom snu provedete otprilike 85 posto vremena koje provedete u krevetu. Da biste laku uronili u san nemojte nekoliko sati prije spavanja unisiti kofein ili tešku hranu te učinite svoju spavaću sobu što ugodnijom.

3. Ne spavajte sa šminkom

Još jedna navika koju je lako usvojiti preko blagdana je odlazak na počinak s kompletnom šminkom. Ni ti trenuci čiste ljenosto mogu vam kasnije prouzročiti velike probleme s kožom. Dermatolozi kažu kako spavanje sa šminkom povećava izloženost slobodnim radikalima i kidanju kolagena što može ubrzati proces starenja. Osim toga, začepljene pore mogu prouzročiti i akne. Zato si uzmite te dvije ekstra minute i očistite lice prije spavanja. Za to je najbolje uvijek pri ruci imati vlažne maramire.

4. Pratite koliko jedete

Često puta ne primjećujemo nikakve rezultate dijeta i vježbanja jer podcijenjujemo koliko stvarmo pojedemo. Ako vodite dnevnik prehrane tome možete doskočiti. Postoje čak i studijekoje potvrđuju da ljudi koji vode dnevnik prehrane, mršave brže od onih koji to ne čine.

5. Polako sa sredstvima za oblikovanje kose

Kosa, baš poput ruku, često je zaboravljena kad je u pitanju održavanje mladolikosti. Sijede vlasi nisu jedine koje odaju dob. Ako se vaša kosa stanjuje, možete doći u napast češće koristiti glačala za kosu, vruće uvijače i takve stvari.

No stručnjaci upozoravaju da puno petljanja po kosi može oštetiti folikul vlasi zbog čega je sklonija lomljenju. Nemojte se frizirati češće od tri puta tjedno i pokušajte koristiti proizvode koji štite kosu od visoke temperature. Ne zaboravite da je i kosa osjetljiva na UV zrake.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.