Prati nas

Stil i ljepota

5 prirodnih metoda kako se riješiti sijedih

Sijede su donedavno bile bauk, no, srećom, više nisu jer je srebrna kosa pravi hit pa se u sive tonove bojaju i jako mlade djevojke. Ali želite li ipak prekriti mrske izdajice, pokušajte neku od ovih prirodnih metoda. One nisu tako učinkovite kao industrijske boje, ali valja pokušati.

Objavljeno

|

prirodna sredstva za bojenje kose
foto: BigStock

Do nedavno se govorilo kako ništa ne odaje dob kao sijede vlasi. No to više nije tako jer je upravo srebrna kosa novi modni trend pa se i vrlo mlade djevojke bojaju u sive tonove. Ali ako ipak želite prekriti sijede – a ne da vam se ići frizeru ili sami farbati umjetnim bojama – postoji nekoliko recepata iz kućne radinosti koji mogu dati dosta dobre rezultate.

1. Metoda kuhanim biljem

Kadulja nije samo kulinarski začin. Oni koji su upoznati s blagodatima ove biljke, kunu se da će vam, s vremenom, povratiti vašu prirodnu boju kose. Ono što trebate je natipiti pola šaljice kadulje s dvije šaljice vruće vode. Promiješajte i pustite da voda izvuče što je moguće više boje iz biljke. Kad se ohladi na prihvatljivu temperaturu, procijedite kadulju i nanesite je na kosu. Zamotajte folijom i ostavite par sati na kosi. Isperite vodom kad je kosa već gotovo suha. Ako ponavljate ovaj postupak, za nekoliko tjedana vaše sijede bi trebale biti značajno manje vidljive.

Ovaj recept ima i jedan dodatak. Naime, neki predlažu kadulji dodati i malo ružmarina.

2. Metoda s korom od krumpira

Navodno je poznata otprije, ali ova metoda postala je popularna nakon što se prije dvije godine pojavila u jednom američkom TV showu u kojem je prikazano kako nanošenje vode u kojoj su se kuhale ljuske od krumpira može potamniti vašu kosu. Neki gledatelji komentirali su da se možda radi samo o privremenom dojmu jer se mokra kosa ionako čini tamnijom. No drugi su rekli da su metodu isprobali i da doista, do neke mjere, radi. Kod ovog načina bojenja kose jedini je problem neugodan miris pogotovo ako ste navikli na kupovne, vrlo parfimirane proizvode.

3. Čaj i kava

Crni čaj, zeleni čaj, Earl Grey i kava. Jednostavno skuhajte, nanesite na kosu i ostavite da se suši a potom isperite vodom. I za ovaj proces trebat će vam dosta vremena, ali na nekim teksturama kose rezultati su dosta dobri.

4. Metoda s uljem od kokosa i limunom

Dva puta tjedno pomiješajte 3 žličice svježeg limunovog soka i kokosovo ulje te nanesite na korijen kose i kasnije čitavom dužinom vlasi. Ostavite da djeluje sat ili ili duže i potom isperite. Ako je vaša kosa tamna, ova metoda bi je trebala učiniti sjajnom i podatnom i naravno – bez jako vidljivih sijedih.

5. Rebraste tikvice

Potopite rebraste tikvice tri dana u kokosovo ulje i zatim iskuhajte tekućinu dok vam ne ostane samo tamni talog. Tim postupkom ćete vjerojatno uništiti posudu u kojoj ste to radili, ali i dobiti sredstvo koje će potamniti vašu kosu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.