Prati nas

Zdravlje

Liječi li divlji krastavac upaljene sinuse?

Divlji krastavac, koji se još naziva i štrcaljka, trajna je mediteranska biljka koja raste na brojnim mjestima. Plod je dlakava, duguljasta bobica iz koje štrcaju sjemenke pri branju ploda, po čemu je biljka i dobila svoje drugo ime.

Objavljeno

|

Divlji krastavac za sinuse
foto: BigStock

Na tržištu se kapi od divljeg krastavca (lat. Ecballium elaterium) reklamiraju kao djelotvorne i sigurne za liječenje upale sinusa (sinusitis). Divlji krastavac, koji se još naziva i štrcaljka, trajna je mediteranska biljka koja raste na brojnim mjestima. Plod je dlakava, duguljasta bobica iz koje štrcaju sjemenke pri branju ploda, po čemu je biljka i dobila svoje drugo ime. “Ima li dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima o djelotvornosti proizvoda na bazi divljeg krastavca za liječenje upale sinusa?” pitanje je koje je došlo na portal Dokazi u medicini. Odgovor njihovog znanstveno-liječničkog tima prenosimo u cijelosti.

Što kažu trgovci?

Zbog svojih ljekovitih svojstava koja su poznata još iz starog Egipta, divlji krastavac su u raznim oblicima mnogi narodi koristili u ljekovite svrhe.  Sok od plodova sličnih malim krastavcima ima vrlo snažno purgativno djelovanje i u tu svrhu je korišten u službenoj medicini. Najvažnije ljekovito djelovanje koje se primjenjuje u narodu je liječenje upale sinusa (sinusitis) tj. poticanje čišćenja upalnog sekreta.

Što kažu znanstvenici?

Opsežnim pretraživanjem znanstvene literature nisu pronađeni rezultati niti jednog kliničkog pokusa u kojem je istraživan divlji krastavac kao lijek za upalu sinusa. Pronađen je zapis o jednom kliničkom pokusu koji je registriran u bazi EudraCT 2007. godine i u čijem se protokolu navodi da će se preparat od divljeg krastavca ispitati kao terapija za upalu sinusa, ali rezultati tog istraživanja nisu javnog objavljeni. Ne samo što nije nađen niti jedan objavljeni klinički pokus o divljem krastavcu za liječenje upale sinusa, nego ni za jednu drugu bolest ili stanje vezano za zdravlje čovjeka.

Trenutno nema dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima o djelotvornosti i sigurnosti bilo kojeg proizvoda od divljeg krastavca kao terapije za upalu sinusa ili bilo što drugo vezano za zdravlje čovjeka. Stoga oni koji reklamiraju takav proizvod šire neutemeljene informacije. Takve proizvode nemojte kupovati. Za svoje zdravstvene tegobe obratite se liječniku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.