Prati nas

Mozaik

Preminuo David Bowie, a činio se besmrtnim

Pjevačev sin potvrdio je vijest i priopćenje je objavljeno na njegovim službenim stranicama na društvenim medijima. Iza njega je ostala jedna od najimpresivnijih karijera u povijesti rocka, a zbog čestih promjena stilova i diktiranja trendova bio je prozvan glazbenim kameleonom.

Objavljeno

|

foto: David Bowie Facebook

Britanska glazbena legenda David Bowie preminuo je u dobi od 69 godina izgubivši borbu s rakom, prenosi u ponedjeljak BBC.  Pjevačev sin potvrdio je vijest i priopćenje je objavljeno na njegovim službenim stranicama na društvenim medijima, prenosi Hina. “David Bowie umro je danas mirno okružen obitelji nakon odvažne 18-mjesečne borbe s rakom”, navodi se.

Pjevač je objavio posljednji album Blackstar na svoj rođendan u petak. Na albumu je sedam pjesama. Naslovna traje deset minuta i govori o smrti i religiji. Slična je i pjesma Lazarus, koju je Bowie napisao za istoimeni mjuzikl Iva van Hovea. Skladbu je prošli mjesec izdao kao singl i njome najavio novi album. Bio je jedan od najutjecajnijih glazbenika svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma ‘Space Oddity’ iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta i Mršavog bijelog vojvode, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera. I dok su glazbenici i grupe evoluirali u postojećim glazbenim stilovima i izgledu, ili ostajali isti, Bowie je izgledao kao da je u vrtlogu stalne revolucije. Prkosio je svakoj etiketi. Glazbenoj, modnoj, seksualnoj: sve su to bile Bowiejeve igračke, javlja HRT.

Sa 16 godina počeo se baviti glazbom, osnovao je svoj prvi bend (nazvali su se The Konrads). Bio je član mnogih blues bendova 60-ih, a nastupao je pod imenom Davie Jones. Kako su ga miješali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz tada poznate grupe The Monkees, mijenja svoje umjetničko ime u “Bowie”, prema američkom junaku Jimu Bowieu (po kojem je poznat Bowie nož). Prvi album s mješavinom popa i psihodelije objavio je 1967. godine za Decca Records pod imenom David Bowie, piše Jutarnji list.

Unatoč svojoj konstantnoj prisutnosti neprestano ostaje zagonetka o tome tko je zapravo bio David Bowie. To pitanje predstavlja “osnovnu ljudsku potrebu da se razotkriju tajne” koje je Bowie vrlo umješno desetljećima znao dobro sakriti. Od bivših likova, koje je stvorio tijekom godina svoje karijere, on se oprostio. “Sve moje figure su ispunile svoj cilj, sada mogu otići u mirovinu”, rekao je on u posljednjem intervjuu o svojim umjetničkim figurama Ziggy Stardustu, Major Tomu ili Thin White Dukeu. Popularna Bowieva pjesma ‘Heroes’ nastala je navodno kao posveta jednom paru koji se sastajao na Berlinskom zidu. U (Zapadnom) Berlinu je živio između 1976. i 1978. i taj grad “vratio” na globalnu glazbenu scenu. Vrijeme provedeno u Berlinu bilo je iznimno kreaativno. Bowie je bio dio berlinske subkulture, objavio je Deutsche Welle.

Iza njega je ostala jedna od najimpresivnijih karijera u povijesti rocka, a zbog čestih promjena stilova i diktiranja trendova bio je prozvan glazbenim kameleonom, zaključuje Večernji list.

Posljednji puta nastupao je uživo na dobrotvornom koncertu u New Yorku 2006. Bowie je stekao slavu 1972. s “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars”. Među njegovim hitovima su i “Let’s Dance”, “Space Oddity”, “Heroes”, “Under Pressure” i “Suffragette City”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.