Prati nas

Mozaik

6 najčešćih grešaka novih baka i djedova

Postat ćete djed ili baka? Čestitamo, to je najljepša vijest na svijetu. No nemojte sad napraviti i sve najčešće greške na svijetu. U najboljoj namjeri bake i djedovi ponekad više odmažu nego pomažu. Što god željeli napraviti, prvo pitajte djecu što im uopće treba.

Objavljeno

|

Kako biti dobra baka?
foto: BigStock

Bake i djedovi koji su to tek nedavno postali, uče neke nove vještine i na nov su način prisutni u životima svoje djece. No najbolje namjere, uzbuđenje i želja da budu uključeni, ponekad se mogu drugačije protumačiti, piše portal Grandmagazine. Donosimo šest najčešćih grešaka koje bake i djedovi znaju napraviti.

1. Odmah ste svima proširili sretnu vijest

Osjećate se počašćeni što su tajnu podijelili s vama, no budite sigurni da budući roditelji žele svima reći da stiže beba – prije nego to vi učinite. Ponekad imaju svoje razloge zašto ne žele da cijeli svijet odmah sazna. Možda su zabrinuti za tijek trudnoće ili ne žele reći jer se boje za posao. Jedna je mlada žena došla iz sredine gdje se smatra lošom srećom govoriti o trudnoći prije trećeg mjeseca, ali njezin muž nije mogao dočekati da kaže svojoj mami. Ona je naravno brže-bolje nazvala njezine roditelje kako bi podijelila sretnu vijest, a oni su pak ostali razočarani što njihova kći nije njima rekla prvima. Obznanjivanje da stiže unuče, spada u vaš prvi zadatak kao djeda i bake i dobro je da taj prvi zadatak obavite kako spada u što svakako ide i poštovanje želja vaše djece.

2. Smijete se ili negodujete kad vam kažu koje će ime dati djetetu

Ukus ove generacije je različit od vašeg. Ako vam vaše dijete kaže da će svoju malu nazvati Lu, vaša reakcija mora biti pozitivna. (‘Oho!’ je uvijek dobar odgovor) Vježbajte ovo unaprijed ako mislite da trebate. Ponekad se dogodi da mladi roditelji ponosno obznane kako će im se dijete zvati, a baka i djed bez razmišljanja izvale: ‘Ma vi mora da se šalite!’ Ako cijela obitelj ima smisla za humor, ovo može proći relativno bezbolno. No netko bi se mogao i uvrijediti.

3. Ponašate se kao stručnjak za djecu

Tehnike i saznanja o odgoju djece ponešto su se promijenile otkad ste vi podizali djecu. Stručnjaci kažu nešto drugo, postoje razne knjige i internet. Bebe koje su spavale na trbuhu, sad spavaju na leđima i za to postoji jako dobar razlog. Umjesto da ponudite medicinski savjet, možda bi bilo bolje da novim roditeljima nabavite kakav noviji priručnik o trudnoći, porodu i njezi novorođenčeta. Tijekom prvih dana nakon dolaska bebe mladoj majci najčešće pomaže njena majka ili svekrva. No prava pomoć bit će ako pomognete oko kućanstva i pustite mamu i bebu da se upoznaju.

4. Iznenada im banete u kuću ili obavljate stvari za njih bez pitanja

Mnoge bake i djedovi misle da bi zapravo trebali svaki čas neobavezno navratiti do svoje djece i unuka. Mnogo bolja je ideja je da im pomognete pričuvati djecu kad je potrebno ili obavite nešto  kućanskih poslova kad vas zamole. Tako će vas zapravo više cijeniti i razvit ćete s njima bolji odnos. I što god željeli napraviti – prvo pitajte. Nemojte im odmah potpuno preuzeti kuću. Možda mislite da jako pomažete ako bez pitanja pospremite kuhinju, ali vaša kći ili snaha to mogu shvatiti kao kritiku da nisu dobre domaćice. Dobra komunikacija je ključ svega. Pričuvati dijete dok mama malo odspava jako je velika pomoć – jer ako beba ne spava, ni mama ne spava. Zato su mlade majke tako iscrpljene. Osim toga, u koliko još ljudi će mladi roditelji imati toliko povjerenja kao u vas da im ostave djecu?

S druge pak strane, ponekad se svježe bake osjećaju iskorištenima ako stalno čuvaju unuke. Ako tako mislite, ne dopustite da se nezadovoljstvo gomila. Otvoreno porazgovarajte.

5. Kupujete bez pitanja

Vaša želja da pomognete mladim roditeljima može dovesti do toga da im počnete kupovati i nabavljati stvari koje oni niti trebaju, niti žele. Jedna je mlada mama tako dobila nekoliko vreća za spavanje za bebu jer su obje bake, a i dvije tete, odlučile kupiti baš to. I još su svi vrlo detaljno opisivali i pojašnjavali prednosti spavanja u vreći za bebe. No ispalo je da se bebi te vreće nisu nimalo svidjele i u njima je plakala. Nije ni jednu noć provla u vreći za spavanje, a imala ih je 4. S igračkama je slična stvar. Iako većina baka i djedova ni ne pomišlja doći bez kakvog poklona, ne odobravaju to svi roditelji. Najbolje je zato uvijek prvo pitati. Tako će se izbjeći nesporazumi i zamjeranja.

6. Ignorirate njihova pravila

Zapamtite da su sad vaša djeca ta koja postavljaju pravila. Vrijeme za krevet, hranjenje, što će dijete obući, čime će se igrati – te odluke pripadaju roditeljima. Bez obzira slagali se ili ne, najbolje je da ne prigovarate i dajete savjete samo onda kad vas se zamoli. Poruka koju mladi roditelji najviiše želi čuti je da ste tu ako vas trebaju, da se doista trude i da ste ponosni na njih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.