Prati nas

Aktivno starenje

Doživjeti stotu uz par boca vina na dan

Blagodati vina, pogotovo onog crnog, odavno su poznate. No čini se da umjerena konzumacija alkoholnih pića ne popravlja samo raspoloženje, već i izglede da ćemo doživjeti duboku starost. Jeda sto-i-nešto-godišnjak iz Španjolske tvrdi da svoju visoku dob ima zahvaliti upravo vinu.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Mnogi ljudi tu i tamo uživaju u dobroj kapljici uz kakav ukusan obrok. No jedan stogodišnjak kaže kako je upravo vino najzaslužnije za njegovu dugovječnost, prenosi Huffington Post. Nakon što je Antonio Docampo Garcia nedavno preminuo u 107. godini, njegova je obitelj obznanila da je poživio toliko dugo zahvaljujući svojoj ljubavi prema vinu.

Španjolac Docampo Garcia posjedovao je vinograd i vinariju. Volio je uz doručak popiti čašicu brandyja, a uz ručak i večeru po čašu vina. ‘Tata i ja bismo znali popiti i po 200 litara vina mjesečno’, rekao je Docampov sin Manuel. Onih godina kad je njihova vinarija proizvela 60.000 butelja vina, oni bi za vlastite potrebe ostavili barem 3.000 boca. Mirror pak javlja da je vremešni Antonio pio čak 4 boce vina dnevno.

Vitalni stogodišnjak pio je isključivo vino iz vlastite proizvodnje jer je bio siguran da ono nema nikakvih aditiva. Docampo Garcia nerado je odlazio liječniku i bio je zdrav većinu života. Tek je pred smrt obolio od upale pluća.

Kad se konzumira umjereno, crno vino na zdravlje djeluje vrlo blagotvorno. Antioksidansi u vinu smanjuju razinu lošeg kolesterola i sprječavaju bolesti srca. No važno je upamtiti da je ključ umjerena konzumacija, kao uostalom i u svim drugim slučajevima.

Kad je riječ o konzumiranju alkohola i dugovječnosti, Docampo Garcia je u dobrom društvu. Brojni stogodišnjaci kažu kako im je upravo umjerena umjerena konzumacija alkohola pomogla da dožive duboku starost. Jedna čaša dobrog vina na dan, i smrt može pričekati.

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.