Prati nas

Zdravlje

Kava ne izaziva poremećaj srčanog ritma

Protivno prijašnjim, novija su istraživanja pokazala kako redovito ispijanje kave ne utječe na ubrzanje rada srca. Štoviše, istraživanje upućuje na to da proizvodi koji sadrže kofein i srodne supstance, poput kave, čokolade ili čaja, mogu imati pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav.

Objavljeno

|

koliko šalica kave dnevno popiti?
foto: BigStock

Protivno prijašnjim, novija su istraživanja pokazala kako redovito ispijanje kave ne utječe na ubrzanje rada srca, prenosi portal Independent. Štoviše, istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji upućuje na to da proizvodi koji sadrže kofein i srodne tvari, poput kave, čokolade ili čaja, mogu imati pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Journal of the American Heart provedeno je na 1 388 nasumično odabranih ispitanika iz baze podataka pacijenata američkog Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, pri čemu su oni sa kroničnom tahikardijom isključeni. Sudionici su također bili podvrgnuti cjelodnevnom snimanju elektrokardiograma (EKG). U obzir su uzeti učestalost uzimanja hrane te unos kave, čaja i čokolade u ispitanika.

Od ukupnog broja dobrovoljnih ispitanika, njih 80 posto unosilo je dnevno više od jednog proizvoda koji sadrži kofein (i slične supstance), a istraživanje je potvrdilo kako nije došlo do povećanja broja srčanih otkucaja po satu, čak niti nakon neposredne konzumacije kave, čaja i čokolade. To je dovelo do zaključka da bi donedavne kliničke preporuke protiv redovite konzumacije proizvoda koji sadrže kofein, radi prevencije poremećaja srčanog ritma, valjalo preispitati.

Daljnja istraživanja ovog znanstvenog tima bit će usmjerena na razumijevanje utjecaja unosa velike količine kofeina na srčani ritam.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.