Prati nas

Mozaik

Poljem prkosa usrećio slijepu suprugu

30 godina rano su se dizali kako bi nahranili svojih 60 krava, sanjajući kako će u starosti putovati svijetom. A onda je Yasuko teško oboljela. U svega nekoliko dana dijabetes joj je odnio vid. Umjesto upoznavanja svijeta, inače vesela žena, postala je depresivna, zatvorila se u kuću i s godinama se udaljila od ljudi.

Objavljeno

|

Ljubav u starim godinama
Ilustracija: Stariji japanski bračni par

Toshiyuki Kuroki u braku je sa svojom suprugom Yasuko već punih 60 godina. Život su proveli u prefekturi Miyazaki, odgajajući dvoje djece i vodeći vlastitu farmu.

Kako javljaju japanski mediji, 30 godina rano su se dizali kako bi nahranili svojih 60 krava, sanjajući kako će u starosti putovati svijetom. A onda je Yasuko teško oboljela. U svega nekoliko dana dijabetes joj je odnio vid. Umjesto upoznavanja svijeta,  inače vesela žena, postala je depresivna, zatvorila se u kuću i s godinama se udaljila od ljudi.

No očajan Toshiyuki smislio je rješenje. Pomislio je kako bi njegovu suprugu mogli razveseliti posjetitelji, barem jedan ili dva dnevno. Pa je njihovo imanje odlučio pretvoriti u cvjetni park – u kojem će njegova supruga uživati u mirisima, a stizat će i gosti iz cijeloga Japana kako bi napasali oči na gustim ružičastim tepisima biljke koju Japanci obožavaju i slave festivalima. I nazivaju je, sasvim japanski – šibazakura. Riječ je o trajnici Phlox sububulata koja se uzgaja i u našim vrtovima, a tradicionalno je u kontinentalnoj Hrvatskoj nazivaju prkosom, iako joj je službeni naziv plamenac.

Dvije je godine Toshiyuki pripremao teren za sadnju, a danas, desetljeće nakon prve sadnje, njihovo je imanje uronjeno u ružičasto polje prkosa u kojem uživaju brojni posjetitelji i iz susjednih prefektura. A gospođa Yasuko porazgovara sa svakim od njih. I sretna je.

Pokrenite ovaj kratki video (45 sec) i pogledajte koliko uživaju danas. Nije putovanje svijetom, ali…

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.