Prati nas

Vijesti

Špika u Saboru optužio HZMO za naštimavanje koeficijenata

Ravnatelj Zavoda Srećko Vuković Špiku je pozvao da, ako ima saznanja o nedopuštenim radnjama, to prijavi nadležnim tijelima. Ulaz u Zavod strogo je kontorliran, a izračun mirovina automatizitan.

Objavljeno

|

Zgrada hrvatskog sabora
foto: sabor.hr

Saborski zastupnik Milivoj Špika (Domoljubna koalicija) otvorio je u četvrtak (4. veljače) niz pitanja o radu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) te iznio zamjerke na izvješće Zavoda za 2014. godinu, javlja Hina.

Zašto se tek sada bavimo izvješćem za 2014., koje je “velika količina nepotrenih statističkih podataka” koji bi ukazivali na dobro i štedljivo upravljanje Zavodom, upitao se Špika? Tvrdi da je “jasno vidljiv nemar” Zavoda prema sredstvima iz proračuna, da nije napravio ništa glede spornih potraživanja od preko 50 milijuna kuna, da nije stavio u funkciju imovinu koju ima diljem države. Nigdje se ne spominje pitanje isplate duga HVO-u, primjećuje Špika te spominje i “nekoliko priča” o Zavodu. Među njima je, tvrdi, i priča da se “ručno preko vikenda ulazi u baze podataka i podešava ljudima koeficijente mirovina”.

Isplate ipak idu iz Ministarstva financija

Vaše opservacije nisu dobronamjerne, odgovara mu HSU-ov Silvano Hrelja. Zavod ne odlučuje, nego poštuje zakone, isplate idu iz Ministarstva financija, kaže Hrelja.

Željko Glasnović (HDZ) poručuje da Hrvatska ima moralnu obvezu pobrinuti se za mirovine HVO-a. Isplaćuju se, kaže, mirovine partizanskim borcima, njih 40 tisuća, “i tu nema dvojbi u hrvatskom javnom prostoru, a HVO se spominje u nekom negativnom kontekstu”. Darko Parić (SDP) Špiki odgovara kako je dobro da prošli Sabor nije odradio predmetno, ali i druga izvješća, jer u suprotnom sadašnji ne bi imao što raditi. Zahvalite Bogu da je tako, jer od 28. prosinca, vaša stručna Vlada poslala je jednu jedinu točku koju su ekspresno povukli na doradu, primjetio je Parić.

Ravnatelj Zavoda Srećko Vuković potvrđuje da dug prema HVO-u iznosi 187 milijuna. Sredstva se isplaćuju iz proračuna, koji s obzirom na financijsku situaciju nije uspio naći rješenje za to, rekao je Vuković izražavajući nadu da će se već u ovom proračunu naći sredstava za barem dio duga. Špiku je pozvao da, ako ima saznanja o nedopuštenim radnjama, to prijavi nadležnim tijelima. Ulaz u Zavod strogo je kontorliran, a izračun mirovina automatizitan, odgovara Vuković.

Nada Murganić (HDZ) za izvješće kaže da je tehnički korektno, iako “formom i sadržajem” gotovo identično ranijim izvješćima. Upozorava na nepovoljne trendove, broj osiguranika smanjuje se od 2008., a povećava broj umirovljenika, mirovine su generalno niske, 320 tisuća umirovljenika prima manje od 1500 kuna, upozorava zastupnica. Smatra da Hrvatska hitno mora poduzeti mjere demografske politike, smisliti pravu migracijsku politiku.

Mirando Mrsić (SDP) podsjeća da negativan trend odnosa zaposlenih i umirovljenika traje od početka 90-ih kad se krenulo s privatizacijom. Imamo velik broj relativno mladih umirovljenika, a osim toga Hrvatska je godinama imala najveći udio invalidskih mirovina u odnosu na EU, što je i rezultiralo aferama koje su bile i u medijima, kaže Mrsić i spominje aferu Rubala.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.