Prati nas

Aktivno starenje

Sporedno zanimanje je sjajna prilika za rad u mirovini

Odlazak u mirovinu ne treba predstavljati razlog za depresiju i nezadovoljstvo kada nam se nudi mogućnost dodatne zarade koja ne zamrzava mirovinu. Razmislite o tome što vas veseli, gdje se vidite i može li se vaš hobi pretvoriti u dobar izvor dodatne zarade.

Objavljeno

|

Kada se je sve plaćalo njemačkim markama
foto: BigStock

“Odlazak u mirovinu trebalo bi biti razdoblje opuštanja i uživanja u plodovima dugogodišnjeg rada. Mirovina bi trebala biti miran period u kojem ćemo se prepustiti sebi, svojim hobijima i interesima i svemu onome za što nismo imali vremena ranije”, kaže poduzetnica Ankica Livić.

Ipak, za nju i slične njoj, odlazak u mirovinu je posebno stresan iz više razloga. Onaj glavni je, svakako, financijske prirode. Osim toga, puno ljudi se s odlaskom u mirovinu počinje osjećati beskorisnima. Ako su u dobroj formi, a voljeli bi si podebljati kućni budžet te imaju volje, umirovljenicima se nudi izvrstan način za dodatnu zaradu, a to je sporedno zanimanje. Upravo je to bio put kojim se je Ankica u privatni posao otisnula u 60. godini života. I to nakon što je, kako smo već pisali, prisilno prijevremeno umirovljena.

Kaže, umirovljenici su u mogućnosti na taj način neki svoj hobi pretvoriti u dodatni izvor zarade, o čemu možda niste razmišljali dok ste bili u klasičnom radnom odnosu. Za one koji i sami razmišljaju o novom poduzetničkom putu, Ankica je odgovorila na najčešće postavljana pitanja.

Što je sporedno zanimanje?

Sporedno zanimanje, kao i kućna radinost zapravo spadaju u obrtničku djelatnost, a mogu je obavljati sve fizičke osobe koje nisu obveznici PDV-a.

Koji su uvjeti za obavljanje sporednog zanimanja?

-da te poslove obavljate isključivo osobnim radom (dakle, ne možete imati zaposlenike. Izuzetak su članovi vaše obitelji koji vam mogu pomagati).
-udovoljavanje posebnom uvjetu stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja ili položenog majstorskog ispita, ako se obavlja djelatnost s popisa vezanih obrta.
-da vam ukupni bruto primici ostvareni od obavljanja tih djelatnosti ne prelaze iznos od deset bruto prosječnih mjesečnih plaća u kalendarskoj godini u kojoj se obavlja određena djelatnost (prosječna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za studeni 2015. godine iznosila je 8.185 kunu (10 bruto prosječnih mjesečnih plaća iznosilo je 81.850 kuna).

Kako registriram sporedno zanimanje?

Pri gradskom Uredu za gospodarstvo rad i poduzetništvo, Odsjek za obrtni registar moguće je otvoriti ‘sporedno zanimanje’. Otvaranje je vrlo jednostavno i nije skupo. Potrebno je imati kopiju osobne iskaznice, podnijeti zahtjev, uplatiti pristojbu u državni proračun i biljege. Vrlo brzo dobijete rješenje i iskaznicu s kojom treba otići u Ministarstvo financija tj. područnu poreznu upravu (općina prebivališta). Nakon toga možete raditi legalno uz izdavanje računa za usluge.

Trošak registriranja je 170 kuna (od čega se 100 kuna odnosi na izdavanje odobrenja). Fizička osoba time ne stječe status obrtnika nego se vodi u evidenciji koju vode nadležni uredi državne uprave u županijama odnosno ured Grada Zagreba.

Kako pokrenuti posao u mirovini?

screenshot: RTL

Kako se obavlja naplata?

Za svaku isporuku potrebno je izdati račun koji mora sadržavati sljedeće podatke: naziv radnje, podaci o vlasniku, broj računa, datum izdavanja računa, naziv robe ili usluge, jedinična cijena i ukupna svota računa.

Ima li ih i koja su ograničenja?

Ako zaradite više od 10 prosječnih mjesečnih bruto plaća, morate prestati obavljati djelatnost 01. siječnja iduće godine i do 15. siječnja podnijeti Zahtjev za prestanak obavljanja djelatnosti.

Što je s porezom?

Porez se može obračunavati paušalno ili se porez na dohodak utvrđuje na temelju podataka iz poslovnih knjiga. Sami birate način oporezivanja ovisno o planiranoj količini proizvodnje odnosno količini usluga.

Što je s doprinosima?

Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno se ne obračunavaju ako ste umirovljenik, u suprotnome da.

Koje djelatnosti mogu obavljati?

Detaljan popis nalazi se na stranicama Narodnih novina. Ovo su samo neka od njih:

– razne usluge popravaka
– skupljanje puževa, ljekovitih biljaka
– usluge kovanja metala
– usluge pakiranja
– usluge brige o kućnim ljubimcima (čuvanje, šetanje)
– usluge pranja i glačanja odjeće

“Eto dragi moji, nadam se da sam vam možda barem malo dala prostora za razmišljanje. Smatram da zaista nema potrebe da nam odlazak u mirovinu predstavlja razlog za depresiju i nezadovoljstvo kada nam se nudi mogućnost dodatne zarade koja ne zamrzava mirovinu. Razmislite o tome što vas veseli, gdje se vidite i može li se vaš hobi pretvoriti u dobar izvor dodatne zarade te ako imate volje – registrirajte sporedno zanimanje. Sretno!”, piše Ankica Livić na svom portalu Kućanski poslovi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.