Prati nas

Zdravlje

Veliko otkriće: Pronađen gen za sijedu kosu

Znanstvenici su objavili revolucionarno otkriće: identificiran je gen za sijedu kosu. To je vijest koju će s oduševljenjem pozdraviti svi oni koji se tek počinju boriti s bijelim izdajicama, kao i oni koji su se već pomirili s redovitim bojanjem kose.

Objavljeno

|

Kako se riješiti sijedih?
foto: BigStock

Znanstvenici već dugo znaju da geni određuju boju naše kose – pa i to kad će naša kosa posijediti. Misli se da to jednim dijelom ovisi o genetici, a drugim o tome da naše stanice proizvode sve manje i manje pigmenta melanina kako starimo, prenosi Huffington Post.

No u revolucionarnom novom istraživanju, znanstvenici su uspjeli odrediti koji to točno gen utječe na gubitak pigmenta, te se nadaju da će im ovo otkriće pomoći da shvate kako to spriječiti.

‘Već otprije znamo za nekoliko gena koji su uključeni u gubitak kose i njenu boju, ali ovo je prvi put da je gen za sijedu kosu identificiran kod ljudi, kao i drugi geni odgovorni za oblik i gustoću kose’, rekao je voditelj studije Kaustubh Adhikari, profesor na University College u Londonu. I dok pušenje i manjak nekih vitamina može dovesti do toga da osoba prerano posijedi, sada se zna da genetika igra puno veću ulogu.

Studija objavljena u časopisu Nature Communications, proučavala je više od 6.000 Latinoamerikanaca s europskim, indijanskim i afričkim korijenima. Analiza genoma pomogla je da se pronađe gen za sijedu kosu, IRF4, za kojeg se otprije znalo da je povezan s bojom kose, no sad se smatra da je baš on povezan s procesom pojave sijede kose. To je zato što taj gen kontrolira melanin, koji daje boju vašoj kosi, koži i očima.

To je dobra vijest za sve one koji se muče s prihvaćanjem sijedih i prikrivaju ih bojama. Pronalazak ovog gena, kažu znanstvenici, mogao bi pomoći u otkrivanju načina kako zaustaviti ili bar usporiti pojavu sijedih u budućnosti. ‘S obzirom da smo otkrili kako geni utječu na naš izgled, ta nova saznanja mogla bi se primijeniti na polju kozmetike i forenzike’, rekao je Adhikari. Otkriveni su također i geni za teksturu kose – ravnu, kovrčavu i slično – kao i gen za gustoću brade i obrva.

Ako postajete sijedi, važno je pažljivo njegovati manje pigmentirane vlasi. Kako starimo, kosa može postati suha i krhka, pa je važno prema njoj biti nježan. Ako ste prerano počeli sijediti, porazgovarajte s liječnikom jer možda je u pitanju tiroidna žlijezda ili manjak nekih vitamina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.