Prati nas

Aktivno starenje

Zdrav je i koristan: Mi stariji obožavamo Facebook

Starija populacija obožava internet i koristi ga sve češće. Upotreba interneta i posebno društvenih mreža u toj je dobnoj skupini narasla za 150 posto u samo dvije godine. I dok se kod mladih pretjerano korištenje društvenih mreža smatra otuđivanjem, za starije je to način kako ostati društveno povezan.

Objavljeno

|

foto: BigStock

Mnogi misle da su društvene mreže rezervirane samo za mlade. Međutim, i mnogi stariji su ih s oduševljenjem prihvatili kako bi bili u toku s novom tehnologijom ali i stupili u kontakt sa starim poznanicima i članovima obitelji. Djedovi i bake sve su vještiji u Skypeu i Facebooku i jako im se sviđa. Također, društvene mreže su dobre za emocionalnu stabilnost, a glas o njihovim dobrim stranama vrlo se brzo proširio među starijom populacijom.

Prema istraživanju Pew Researc Centra, upotreba interneta među populacijom starijom od 65 godina, povećala se za 150 posto između 2009. i 2011. To je najveći rast u nekoj demografskoj skupini. Nadalje, studija iz 2012. pokazala je da među onima koji se spajaju na Internet, 71 posto njih to čini svaki dan, a 34 posto koristi društvene mreže.

Stariji koriste društvene mreže i kako bi savladali geografsku udaljenost do svojih voljenih koji stanuju daleko i kako bi se ponovno povezali s prijateljima iz mladosti. Istraživanja pokazuju da je internet postao važan alat za smanjivanje usamljenosti, izolacije i ostalih depresivnih stanja. Stariji korisnici interneta naglašavaju i informativnu i obrazovnu funkciju interneta i koriste ga poput enciklopedije ili kako bi posjetili službene stranice država ili pronašli odgovore na financijska pitanja.

Mnogi su otkrili su čari weblogova (ili blogova; periodični članci nekog autora ne internetu) pa u njima čitaju o putovanjima ili novim knjigama. Ta povezanost s vanjskim svijetom postaje ključna kad starija osoba počne rijetko izlaziti iz kuće.

Primjetno je da se mladi pomalo odmiču od Facebooka, ali on starijima odlično paše. Otkrili su, također, i da je Skype jako dobar način da rođake koji žive na drugom kraju svijeta, začas dovedete u svoj dnevni boravak. Twitter je pak postao popularan jer nudi lak pristup točno određenoj temi.

I dok mladi društvene mreže koriste po ‘selfie’ principu i usmjereni su samo na sebe, stariji koji su osjetljiviji na pitanja privatnosti, koriste ih kako bi se povezali s ljudima sličnih interesa i stavova. Koriste ih i kako bi pronašli informacije o zdravstvenim problemima i povezuju se s onima koji su imali slična iskustva. Također, prepoznali su da i drugi u njihovoj situaciji koriste internet i sastaju se u grupama za raspravu o zdravstvenim pitanjima. Od demencije pa do depresije i dijabetesa. Svi mogu pružiti i dobiti podršku koju trebaju i to iz udobnosti vlastitog doma.

Liječnici i zdravstveni profesionalci također su se internetom povezali s ovom demografskom grupom i pokrenuli stranice na društvenim mrežama kako bi do nje doprijeli. Tu su grupe za osobe s određenim tegobama ili one usredotočene na pružanje njege putem kojih mogu stupiti u kontakt oni kojima je njega potrebna i oni koji je pružaju.

Sve su popularniji i kompjuterski tečajevi za starije. Radionice u kojima se uči o osnovama interneta, kako se koristi e-mail ili Facebook, danas su jako česti, a i sveučilišta počinju nuditi različite programe za starije. Obrazovne ustanove sve češće surađuju i s tvrtkama, kako bi klubove i društva starijih opskrbile tehnikom.

Istraživanja pokazuju da starija populacija uporabom interneta itekako vježba mozak. Studije iz Engleske i Italije su ustanovile da osobe koje češće upotrebljavaju internet postižu bolje rezultate u kognitivnim testovima i općenito su boljeg zdravlja. Tijekom dvije godine, 120 osoba iznad 65 godina koristilo je poseban kompjutorski program, te su njihove kognitivne sposobnosti uspoređene s kontrolnom grupom koja nije koristila program. Kod osoba koje su koristile program, došlo je do općeg povećanja mentalnih i fizičkih kapaciteta, dok je kod kontrolne grupe došlo do laganog pada. Jedna od sudionica istraživanja poslije je rekla kako se uz tehnologiju osjeća ‘osnaženom’ umjesto da samo ‘prebaci u manju brzinu’: počela je više paziti na izgled i odlučila skinuti koju kilu. Čini se da zadovoljenje osnovnih društvenih potreba djeluje blagotvorno na cjelokupno zdravlje.

Rješavanje problema samoće puno je lakše preko interneta i društvenih mreža. Kako populacija stari i ostaje sve bliže domu, internet postaje vrlo važan i kao obrazovno pomagalo. Tehnologija je izrazito ublažila osjećaj izolacije i usamljenosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.