Prati nas

Mozaik

Kako se oprostiti s nekim tko umire?

Teška tema, ali i o tome se treba govoriti: Kako reći posljednje zbogom voljenoj osobi na samrti? Možda je najbolje zamisliti što bismo sami voljeli čuti da nam otkucavaju posljednji sati. Smrt je posljednji veliki događaj u svačijem životu i valja mu pristupiti tako.

Objavljeno

|

Stalno sam umorna
foto: BigStock

Ovo je doista teška tema, no i o njoj se mora razgovarati. Izgubiti nekoga koga volimo jako je teško. Smrt bližnjeg najteži je gubitak kojeg možemo zamisliti. No ako doista volite, osjetit ćete i gubitak. Ovaj trenutak sada, dobro je vrijeme da razmislite o ljepoti opraštanja s dragom osobom. Jer doista, opraštanje može biti lijepo.

Gubitak voljene osobe zbog bolesti je proces. Ostavit će ožiljke na kraju, no prolazak kroz to pomoći će vam sa krenete naprijed i da se nosite s tugom. Dio tog procesa je i opraštanje koje će za vas biti nešto malo lakše ako ostanete usredotočeni na osobu koju volite. Koncentrirajte se na ono što mislite da bi ta osoba željela čuti kako bi postigla mir. Cilj opraštanja je da oboje nađete mir.

Zapamtite, nije to vrijeme da tražite riječi kojima biste sebi olakšali. Ako imate neke neriješene stvari koje želite reći, to se treba raspraviti puno prije konačnog zbogom. Kad izgovarate te posljednje riječi, važno je da kažete stvari zbog kojih nećete kasnije požaliti. Napravite plan i vježbajte unaprijed. Posegnite duboko u srce i pronađite prave riječi. Deborah Drezon Carrol za Huffington Post ponudila je par savjeta mogu vam pomoći da nađete poruku koja će oboma napraviti najviše dobra:

1. Ne čekajte

Ne morate čekati doslovno do zadnjeg daha. Nožda nećete točno znati kad će se to dogoditi. Ja sam ključni razgovor sa svojim ocem obavila tek par dana nakon što smo doznali da je smrtno bolestan. Poživio je još šest tjedana, no to nam je dalo vremena da zajedno uživamo u miru kojeg smo postigli tim razgovorom.

2. Ne inzistirajte na tome da će umiruća osoba ozdraviti

Možda vam se to čini utješnim, no bi li to utješilo vas da znate da umirete, a da vam svi oko vas govore da to nije istina?

3. Budite prisutni

I samo to što ste tu, jako puno znači. Ako umiruću osobu primite za ruku ili joj ponudite masažu, to je još bolje. Ako to činite i usput lijepo razgovarate, to je najbolje za sve.

4. I humor je u redu

Možete se našaliti i nasmijati. Vašeg voljenog možda će opustiti saznanje da ste vi još uvijek vi, ako ste poznati kao šaljivac. Isto vrijedi i za plakanje. I to je u redu. Emocija iz srca pokazuje da vam je doista stalo. Kad je prijateljeva mama ležala u bolnici, cijela se obitelj okupila oko kreveta, primili se za ruke i skandirali njezino ime. To je bila njihova obiteljska tradicija da važne događaje obilježavaju na ovakav način.

5. Potpuna iskrenost možda nije uvijek najbolja opcija

Ako u vašoj obitelji postoji neki raskol i vaša vas umiruća majka zamoli da to riješite nakon njezine smrti, nije neophodno da joj saopćite kako vam to ne pada na pamet. Pustite ju da ode s nadom i recite joj stvari koje zagovaraju mir. To neće biti lako ako ste s braćom ili sestrama u zategnutim odnosima, ali učinite sve što je u vašoj moći da time ne opterećujete osobu koja je na samrti. O tome je napisama i knjiga ‘Tales From the Family Crypt’. Pokušajte ne biti kao oni u knjizi.

Ja sam se oprostila sa svojom majkom kad su mi bile 24 godine, a s ocem kad mi je bilo 39. Između ta dva gubitka naučila sam puno. Kad bih mogla, najradije bih se vratila do vremena kad mi je mama umrla i oprostila se s njome s puno ljubavi i iskrenosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.