Prati nas

Kuhinja

Kao medenjaci: Začinjeni kolač od oraha

Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta. Slastica će se posebno svidjeti onima koji vole okus medenjaka.

Objavljeno

|

Najbolji kolači o oraha, najbolji medenjaci
Začinjeni kolač od oraha (foto: Kuzinavanje.com)

Ako volite okus medenjaka, ali ne volite raditi medenjake, probajte sa začinjenim kolačem oraha, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta.

Sastojci

Biskvit
200 g smekšalog maslaca
100 g meda
4 jaja
100 g mljevenih oraha
1 paketić vanilin šećera
2 žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog đumbira
prstohvat soli
150 g glatkog pšeničnog brašna
150 g integralnog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica ruma
150 g jogurta

Preljev i posipanje
100 g šećera u prahu
4 žlice ruma
1 žlica limunovog soka
100 g krupnije narezanih oraha

Priprema

Pjenasto izmutite maslac, dodajte mu jaja, medi i miješajte dok se sastojci ne spoje. Pomiješajte glatko i integralno brašno s praškom za pecivo te žlicu po žlicu dodavajte u smjesu maslaca, jaja i meda. Dodajte sol, orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir. Na kraju umiješajte rum i jogurt. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli (24cm) ili četvrtasti kalup namažite maslacem i lagano pospite brašnom. U njega ulijte tijesto, poravnajte površinu i stavite u vruću pećnicu na oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom u sredini kolača je li pečen. Kolač zatim izvadite iz pećnice, izvadite iz kalupa i ostaviti na žičanoj mrežici da se ohladi.

U međuvremenu za preljev izmiješajte šećer u prahu, rum i limunov sok. Pridržavajte se točne mjere u receptu,  jer sa malo više tekućine preljev postane prerijedak. Premažite površinu kolača i pospite nasjeckanim orasima. Kad se preljev stisne, kolač narežite i poslužite.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.