Prati nas

Zdravlje

Žene, dižite utege i jačajte mozak!

Poznato je da vježbanje popravlja zdravlje i tjelesnu kondiciju. No, novo istraživanje pokazalo je i da dizanje utega ima pozitivan učinak na održavanje mozga mlađim. Doista, želite li očuvati svoje moždane funkcije, bacite se na vježbe s opterećenjem.

Objavljeno

|

Kako očuvati mozak?
foto: Pexels

Bake bi trebale uvesti dizanje utega u svakodnevnu praksu. Naime, znanstvenici su otkrili da upravo vježbanje s utezima može spriječiti neke aspekte starenja mozga, pogotovo kod žena, piše portal Big Think. Kako naši mozgovi stare, oni postaju sve slabiji. Međutim, u kojem trenutku će se to početi događati jako ovisi o biološkoj dobi neke osobe, a to pak ovisi o tome koliko smo pazili na naše tijelo, kako smo se hranili i jesmo li vježbali.

Teresa Liu-Ambrose, profesorica fizikalne terapije i voditeljica neuroznanstvenog laboratorije pri Sveučilištu Columbia u Vancouveru, istraživanjem je provjerila može li se kod žena kod kojih je već nastupilo propadanje bijele tvari u mozgu usporiti taj proces kroz vježbanje s opterećenjem. Štoviše, Liu-Ambrose željela je provjeriti može li se bijela tvar ojačati, baš poput mišića.

Znanstvenici su grupu od 54 ispitanica u dobi od 65 do 75 godina, podijelili u tri grupe. Prva grupa je vježbala s utezima jednom tjedno, druga je vježbala s utezima dva puta tjedno,  a treća je dva puta tjedno radila vježbe istezanja i ravnoteže. Žene su zamoljene da ovakve vježbe izvode čitavu godinu. Nakon godine dana, ispitanice su ponovno podvrgnute skeniranju mozga kako bi se njihovo stanje usporedilo s onim prije.

Znanstvenici su ustanovili da je kod sve tri grupe primjetna određena lezija (odumiranje) bijele tvari. No kod onih koji su vježbali s utezima dva puta tjedno, to je odumiranje bijele tvari bilo značajno manje nego kod preostale dvije grupe. Također, primijećeno je da je grupa koja je više vježbala s utezima, hodala bolje, ravnomjernije i imala bolju ravnotežu. No najvažnije otkriće je to da postoji minimalna doza vježbe koju se mora obaviti kako bi se postigli ovi pozitivni rezultati. Drugim riječima, neće biti isti učinak ako se vježba samo jednom tjedno.

Jedino što znanstvenici nisu uspjeli otkriti je što to konkretno smanjuje lezije i ima li neke razlike u kogniciji između različitih grupa. Istraživači su jedino motrili fizičke promjene koje nastaju zbog vježbanja. Zaključak ove studije je jasan: vježbanje snažno utječe na poboljšanje vašeg zdravlja, kako tjelesnog, tako i mentalnog.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.