Prati nas

Mozaik

Anamari i Eva otvorile su sirotište za odbačene biljke

Što kada se vlasnici više ne žele brinuti o biljkama koje su ih nekada činile sretnima? Što ako su od onih koji u biljkama ne vide život pa ih bacaju odmah nakon cvatnje? Jer i biljke su živa bića koja trebaju njegu i ljubav.

Objavljeno

|

Što s biljkama nakon cvatnje?
foto: Pexels

Što kada se vlasnici više ne žele brinuti o biljkama koje su ih nekada činile sretnima? Što ako su od onih koji u biljkama ne vide život pa ih bacaju odmah nakon cvatnje? Dvije slovenske umjetnice osnovale su neprofitnu udrugu za brigu o napuštenim biljkama, te azil u kojemu zainteresirani mogu “usvojiti” ukrasne biljke i cvijeće koje su na ulicu izbacile cvjećare, trgovački lanci ili prijašnji nesavjesni vlasnici, piše slovenski Dnevnik, a prenosi Hina.

“Mnogi u biljkama na žalost vide samo ukrasni predmet, pa ih odbace čim više nisu tako bujne i lijepe. Svojom akcijom želimo ljude podsjetiti da su biljke živa bića koja trebaju njegu i ljubav”, kažu mlade akademske slikarice Anamari Hrup i Eva Jera Hanžek.

Najprije su krenule s facebook stranicom podizanja svijesti protiv masovne potrošnje biljaka, zatim osnovale neprofitnu udrugu, a sada u centru Ljubljane imaju i centar za oporavak i usvajanje oporavljenih biljaka koji su same nazvale Lokal s plućima.

Gosti njihova utočišta biljke mogu razgledati, a one za koje su zainteresirani i usvojiti, pri čemu potpisuju ugovor da će za njih brinuti i redovno ih zalijevati.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.