Prati nas

Vijesti

Subota u Zagrebu: Pravo na pobačaj između dva prosvjeda

Prvi organizira konzervativna inicijativa U ime obitelji, najpoznatija po referendumu o braku, a drugi feminističke organizacije uz potporu SDP-a. Čini se da se obje inicijative slažu oko jednoga – položaj trudnica i majki u hrvatskom društvu treba poboljšati te stvoriti bolje egzistencijalne uvjete za mlade obitelji.

Objavljeno

|

Tko je Željka Markić?
Željka Markić (foto: S. Bogdanić)

Ovu će se subotu (21. svibnja) u Zagrebu istovremeno održati dva prosvjeda; prvi je protiv pobačaja, a drugi je za pravo žene na izbor. Prvi organizira konzervativna inicijativa U ime obitelji, najpoznatija po referendumu o braku, a drugi feminističke organizacije uz potporu Foruma žena SDP-a. Čini se da se obje inicijative slažu oko jednoga – položaj trudnica i majki u hrvatskom društvu treba poboljšati te stvoriti bolje egzistencijalne uvjete za mlade obitelji.

10:00 Hod za život, Trg kralja Tomislava

Sa zagrebačkog će Tomislavca krenuti prvi Nacionalni Hod za život u organizaciji građanske inicijative istog imena. Razloge prosvjednog hodanja su za javnu televiziju objasnile Željka Markić i Hajdi Begović iz udruge i istoimene političke stranke U ime obitelji.

Hajdi Begović rekla je kako okupljanjem i hodom svi koji će mu prisustvovati žele pokazati da im je stalo do života, a veselje, nadu i optimizam prenijeti svima. Istaknut ćemo važnost društvene i ekonomske potpore obiteljima.

Željka Markić je pak istaknula da mjere kojima se podupiru žene, a posebno one koje žele biti majke, nisu dovoljne. „Mora se naći načina da se pomogne mladim obiteljima. Mnoge žene ostaju bez posla jer planiraju roditi dijete“, kaže Markić.

Hajdi Begović je iznijela podatak da se čak 70 posto žena odluči za pobačaj iz ekonomskih razloga. I upravo to je za Željku Markić neprihvatljivo, prenosi HRT. Osim iz ekonomskih razloga, žene se odlučuju na pobačaj zbog neinformiranosti ili pritiska okoline, rekla je.

Unaprijed se ispričala sugrađanima što će na sat vremena biti obustavljen tramvajski promet od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelačića.

10:00 Obrani pravo na izbor, Trg Josipa Jurja Strossmayera

U isto će se vrijeme, samo par stotina metara dalje,održati protuprosvjed u organizacije Obrani pravo na izbor. Prosvjed je podržao i Forum žena SDP-a. „U svjetlu napada na ljudska i radna prava, zdravstveni i mirovinski sustav, obrazovanje, medije i civilno društvo – aktualne vlasti i klerikalne inicijative nastavljaju svoj pohod na reproduktivna prava žena“, stoji u njihovom proglasu u kojem piše i da, iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica.

„Nadalje, dostupan je isključivo u onim bolnicama u kojima se sve ginekologinje i svi ginekolozi ne pozivaju na prigovor svijesti i isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivistinja i aktivista koje se mole ispred bolnica.

Dostojanstven život žena, obitelji i društva u cjelini moguć je samo ako poštujemo sva izborena ljudska prava – od prava na siguran i legalan pobačaj, dostupnu kontracepciju, javne i dostupne zdravstvene servise, do prava na kvalitetno obrazovanje i adekvatno plaćen rad. Međutim, istraživanja nam i dalje pokazuju kako su trudnoća i majčinstvo otegotna okolnost na tržištu rada, što tisuću eura po djetetu zasigurno neće promijeniti.

Svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati! Obranimo pravo na izbor!“ pozivaju organizatori.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.