Prati nas

Stil i ljepota

4 znaka da trebate prestati bojiti kosu

Kada prestati bojiti kosu? To je osjetljivo pitanje i ne postoji jednoznačan odgovor. Netko tu promjenu doživi i preživi prilično teško, dok drugi i ne primijete da se nešto događa. Bez obzira koliko dugo prekrivate sijede, prije ili kasnijhe doći će trenutak kad trebate razmisliti ima li to više smisla.

Objavljeno

|

Do kada se žene moraju farbati? Najbolji salon za farbanje kose.
foto: BigStock

Rijetko koja žena, ali i muškarac, dočekuje prve sijede širom otvorenih ruku. Kad broj sijedih nadmaši broj tamnih vlasi, oko 75 posto žena odlučuje se na bojanje. No kad jednom počnete prikrivati sijede, kako znati kad je dosta? Portal Grandparents nabrojao je neke razloge zbog kojih biste, unatoč svemu, trebali razmisliti o tome da prestanete bojati svoju kosu.

1. Kosa je postala krhka i lomljiva

Uobičajene boje za kosu neće jako oštetiti vašu kosu ako ih koristite umjereno. No ako boje koristite često i ako one sadrže sredstvo za posvjetljivanje kose (hidrogen), šteta je gotovo zajamčena. ‘Kad je kosa zdrava, listići na površini vlasi izgledaju poput crijepova na krovu – svi su lijepo poravnati i nijedan ne strši. No kad je kosa oštećena, ti listići strše na sve strane i lako se gule. Izbjeljivanje kose na taj način, šteti kosi. Rezultat je suha kosa koja izgleda poput slame’, kaže doktorica Melissa Piliang, dermatologinja iz klinike u Clevelandu.

2. Sijede se vraćaju već dva tjedna nakon bojanja

Ako nikako ne možete uhvatiti korak sa sijedim vlasima, kako na korijenu tako i po dužini kose, možda biste trebali razmisliti o tome da je prestanete bojiti. ‘Ako svaka dva tjedna morate u salon po novu boju, vrijeme je da prestanete mučiti i svoju kosu i kućni budžet’, kaže frizerka Sarah Nitz. Vrijeme i novac utrošen na frizera bolje potrošite na putovanje, posjet prijateljima ili neki hobi.

3. Vlasište vas svrbi i iritirano je

Bez obzira bojite li kosu već godinama ili ste počeli nedavno, vlasište koje svrbi, peruta se ili nešto slično, može ukazivati na alergije na neki element boje za kosu. Simptomi mogu biti blagi poput svrbeži ili crvenila, pa do težih poput oticanja. Prije nego nanesete boju na vlasište, provjerite jeste li alergični tako što ćete manju količinu boje nanijeti na podlakticu i pričekati nekoliko minuta. Ako ne bude reakcije, možete početi proces bojenja kose.

4. Posvjetljujete kosu

Posvjetljujete li postupno boju kose kako bi sijede bile manje vidljive, pa ste u par godina od svijetlo smeđe, preko boje meda došli skoro do platinaste, možda je vrijeme da prestanete zavaravati i sebe i druge. Ako se boja koju koristite tek neznatno razlikuje od sijede kose, zapitajte se ima li to smisla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.