Prati nas

Zdravlje

Danas prošetajte Jarunom i besplatno pregledajte madeže

U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Objavljeno

|

Je li voda u Jarunu sigurna za kupanje?
foto. BigStock

Na malom jarunskom jezeru kod kluba Aquarius od 10 do 18 sati građani mogu doći na preventivni besplatni pregled madeža bez uputnice. Pregled se održava u okviru javno-preventivnog zdravstvenog projekta ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože pod nazivom “Djeluj sada”, javlja HRT.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je da će građane, pod njezinim vodstvom, pregledavati 30-ak liječnika volontera različitih specijalnosti. Za građane je organizirano i stručno savjetovanje o zaštiti od sunca, dobit će informativne brošure, a moći će i testirati proizvode za zaštitu od sunca. Za djecu su organizirane radionice, igre i natjecanja.

Istaknula je kako taj tradicionalni gradski javnozdravstveni projekt, kojeg provode dermatolozi te liječnici onkolozi, ima za cilj podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži.

Madeži su sasvim uobičajena pojava, međutim, osim dobroćudnih na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost uočavanja na vrijeme, a redovitim pregledavanjem kože i otkrivanjem sumnjivih promjena u najranijoj fazi, mogućnost izlječenja je gotovo sto posto.

Šitum je rekla kako ih u Hrvatskoj još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je edukacija o toj bolesti od iznimnog značaja. Prema broju novooboljelih, Hrvatska je u sredini u Europi, ali prema broju umrlih je među najlošijim zemljama.

Predsjednica Udruge “Zdravi pod suncem” Sanja Poduje rekla je da se u Hrvatskoj, prema podacima Registra za rak, od 1988. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%.

Istaknula je kako prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013., najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini od 70 do 74 godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Ukupna incidencija melanoma 2013. je 12,3%, 13,5% za muškarce, a 11,2% za žene (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika).

Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih. Poduje je rekla kako nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poduje je upozorila i na štetnost solarija te tretmana noktiju kod kojeg se koriste UV lampe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.