Prati nas

Zdravlje

Mali trikovi za poboljšanje pamćenja

‘Kako se ono kaže…? Ne mogu se sjetiti, a na vrhu jezika mi je…’ – sigurni smo da ste se našli u ovakvoj situaciji Problemi s pamćenjem normalna su pojava u kasnijim godinama. No ima spasa.

Objavljeno

|

Kako poboljšati pamćenje?
foto: Pixabay

Zajedno s naglim naletima vrućine, nesanicom, čangrizavošću i prekomjernim kilogramima, i zaboravnost je jedna od ‘divnih’ stvari koje dolaze s godinama. Sigurno vam se povremeno događa da vam je neka riječ na vrhu jezika, samo što je ne izgovorite – pa ipak, ne možete je se sjetiti. Um nam više nije onako bistar kao što je prije bio, zar ne? Kao da se nad pamćenje nadvila magla. To stanje može prilično frustrirati zato što utječe na vaše svakodnevne obveze.

Evo zašto se to događa

Na moždane funkcije utječu hormoni čija se razina s godinama mijenja tako što opada ili raste. Liječnici kažu da ljudi već s 33 godine mogu početi primjećivati promjene u pamćenju, no te se promjene povećavaju kad dosegnemo 55 godina. Istraživanja o promjenama u mozgu koje nastaju uslijed starenja, pokazale su da lošije pamćenje dolazi zajedno s činjenicom da je u kasnijim godinama teže naučiti nove stvari te se ta dva efekta međusobno upotpunjavaju.

No ima i jedna dobra vijest. Iako se u početku čini da pamćenje postaje sve gore i gore, u jednom će trenutku to pogoršanje prestati jer će se mozak prilagoditi na novo stanje. Također, pogoršanje pamćenja može se usporiti pa čak i zaustaviti ako se počne uzimati hormonska terapija, što je također često u kasnijoj dobi.

No mnoga istraživanja pamćenja, uključujuči i ono Medicinskog centra Rochester, ustanovila su da je ono što se čini problemom s pamćenjem, zapravo nemogućnost učenja novih stvari. Zbog toga nam se čini da pamćenje nepovratno odlazi. Kao dodatak, problemi s pamćenjem mogu pokrenuti i depresiju, probleme sa spavanjem i niz drugih problema.

Kako si pomoći?

Najvažnije od svega je ne paničariti i ne umišljati si da je problem veći nego uistinu je. Također, usredotočite se na pamćenje važnih stvari i ne opterećujte se ako ste zaboravili neku nevažnu sitnicu. Svi smo mi prekrcani informacijama i aktivnostima pa se i mnogo mlađim ljudima događa da zaboravljaju. Također, stres pridonosi problemima s pamćenjem pa je vrlo važno opustiti se. Svaki put kad procesuirate ili pronalazite pohranjenu informaciju, aktivira se određena anksioznost zbog čega je opuštanje dodatno važno.

Ako ste skloni tome da tratite svoje dragocjeno vrijeme na brigu o svemu i svačemu, pokušajte s meditacijom. Ustanovit ćete da je meditacija dobra ne samo za pamćenje, nego i za vissoki krvni tlak i smanjivanje učinaka depresije.

Isprobajte i ovo

– Pijte crno vino i jedite tamnu čokoladu. To će aktivirati resveratrol koji ima pomaže pamćenju.

– Vježbajte! Bolje fizičko stanje, utječe i na bolje mentalno stanje.

– Naučite govoriti još jedan strani jezik.

– Svirajte neki instrument jer i muziciranje pomaže boljem pamćenju.

– Ostanite mantalno aktivni: igrajte šah, rješavajte križaljke, čitajte, sudjelujte u zanimljivim diskusijama.

– I najvažnije – opustite se!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.