Prati nas

Ljubav

Seksa se ne odričemo nakon pedesete. Naprotiv!

Upravo osjećaj da je smrt blizu inspirirao je neke starije osobe da odbace stereotipe koje su možda i sami dijelili dok su bili mlađi i počnu istraživati sve aspekte svoje seksualnosti. Umjesto da im želja za seksom opadne, kod nekih osoba libido se povećao i seksualne aktivnosti zauzele su u njihovim životima čak i važnije mjesto nego prije.

Objavljeno

|

Seks u starosti
foto: Pixabay

Mladi mogu prekriti oči i uši ako žele, ali ovo je istina: Stariji također uživaju u seksu. Iako zbog društvenih predrasuda neki misle da je ljubavni život starijih davna prošlost, novo istraživanje ukazuje na suprotno.

Mnoge starije osobe smatraju seks ključnim za sreću i kvalitetu života, pokazalo je međunarodno istraživanje objavljeno u Leisure SciencesLiza Berdychevsky, profesorica na Sveučilištu Illinois i Galit Nimrod, profesor sa Sveučilišta Negev u Izraelu, ispitali su važnost i učestalost seksualnih odnosa u starijoj dobi. Ispitivanje je trajalo godinu dana i uključivalo je analizu online komunikacije ljudi iznad 50 godina engleskog govornog područja.

Iako su neki stariji građani bili posve zadovoljni umirovljenjem od svojeg seksualnog života, drugi su naglasili da su i dalje seksualno aktivni, zainteresirani i sposobni. ‘Neki su rekli da su zbog zdravstvenog stanja odustali od seksa, no drugi kažu da im je seksualna aktivnost i dalje vrlo važna i kvalitetna. Također kažu kako ih zdravstveni problemi ili društveni stereotipi neće odvratiti od seksualnog života’, kaže Berdychevsky.

Osim toga, upravo osjećaj da je smrt blizu inspirirao je neke starije osobe da odbace stereotipe koje su možda i sami dijelili dok su bili mlađi i počnu istraživati sve aspekte svoje seksualnosti. Umjesto da im želja za seksom opadne, kod nekih osoba libido se povećao i seksualne aktivnosti zauzele su u njihovim životima čak i važnije mjesto nego prije.

Međutim, brojne kulturne, društvene, psihološke i biološke prepreke i dalje su prisutne. ‘Mnogi naši ispitanici pokazali su da su spremni suočiti se s njima, oduprijeti im se i nastaviti voditi zanimljiv seksualni život’, kaže Berdychevsky.

Ali povećana seksualna aktivnost kod starijih ima i jednu negativnu stranu. Naime, u toj je dobnoj skupini primijećeno povećanje slučajeva seksualno prenosivih bolesti. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovio je da je broj slučajeva zaraze klamidijom između 2007. i 2011. porastao za 31 posto, a sifilisa za čak 52 posto. Ovi brojevi sličniji su onima u dobnoj skupini od 20 do 24 godine.

U online forumima česta je tema nastavak seksualnih odnosa nakon gubitka partnera te rizici povezani s ponovnim romantičnim susretima i seksualnim vezama kasnije u životu. Neki sudionici rasprava izmjenjivali su iskustva sa seksualnim igračkama, dok su drugi iskazivali svoju bojazan od društvenog stigmatiziranja pokušaju li pronaći novog seksualnog partnera.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.