Prati nas

Mozaik

7 stvari o kojima snaha i svekrva moraju porazgovarati

Odnos snahe i svekrve jedan je od najkompleksnijih na svijetu. No da bio sve ipak prošlo glatko, važno je razgovarati i neke stvari dogovoriti unaprijed kako bi se izbjegli konflikti. Ovih sedam savjeta pomoći će vam da vam snaha doista bude kao kći.

Objavljeno

|

Zašto se snahe i svekrve mrze?
foto: BigStock

Odnos svekrve i snahe jedan je od onih koji potencijalno nose najviše tenzija. Dodajte tome i još koje unuče i stvari doista mogu lako krenuti u krivom smjeru. Zato je dobro neke stvari razriješiti odmah na početku. Psihoterapeutkinja Deanna Brann predlaže o čemu bi svaka snaha i svekrva trebale raspraviti:

1. Kako da vas snaha zove

Kad prvi puta ustanovite odnos s vašom snahom ili mladom ženom koja će vam to tek postati, ona možda neće odmah znati kako da vas zove. Riješite to tako da joj jednostavno kažete ‘Zovi me imenom’ ili kako već preferirate.

Isto vrijedi i za ime kojim će vas zvati vaši unuci. Djeca možda u početku neće znati dobro izgovoriti riječ ‘baka’ ili vaše ime, no možda vam se svidi i taj njihov nespretni mali pokušaj (baba, nana i slično). U svakom slučaju, i o tome otvoreno porazgovarajte sa snahom kako ne bi bilo nedoumica.

2. Prva posjeta novorođenčetu

Sigurno želi čim prije vidjeti svoje novo unuče i vaša snaha to zna. No iako ne trebate očekivati da ćete biti na samom porođaju, možete očekivati poziv u sljedećih nekoliko tjedana. ‘Ovo je posebno vrijeme za vašeg sina i snahu. Recite im da ste voljni doći kad god to njima najbolje odgovara. No, dajte im do znanja da doista želite doći u neko dogovoreno vrijeme i da to ne bi trebalo ostati otvoreno pitanje. Najbolje je dogovoriti se prije samog poroda, a kad beba napokon stigne sve će već biti riješeno’, kaže Brann. Također, ponudite svoju pomoć oko kuće jer mladi roditelji pomoć doista trebaju.

3. Kratki posjeti

Bake i djedovi koji žive blizu imaju prednost da uvijek mogu navratiti. No takvi nenajavljeni dolasci možda vašoj snahi nisu po volji. Zato poštujte jedno pravilo, a to je da uvijek prvo nazovete i pitate je li zgodno da dođete. Također zapamtite da tim pozivom ne obavještavate da ćete doći, nego pitate možete li doći i da odgovor može biti da ovoga trenutka možda i ne bi bilo najzgodnije. Nemojte se zbog takvog odgovora uvrijediti. Poštujte vrijeme i planove vaše djece.

4. Gdje ćete spavati tijekom dužih posjeta

Mnogi mladi parovi u svojim domovima nemaju luksuz posebne sobe za goste, a ponekad i spavanje u dnevnom boravku može biti problem, pogotovo ako je u kući i novorođenče. Pokušajte zato organizirati noćenje kod nekih prijatelja, rođaka ili u hotelu. Ako vam djeca ipak ponude da prespavate kod njih, u redu. No poštujte njihov prostor. Znajte da spavanje negdje drugdje može biti dobro i za vas jer će vam nakon čitavog dana igranja s unucima svakako trebati odmor.

5. Praznici

Obitelji za važne blagdane poput Božića ili Uskrsa obično žele biti zajedno. No nisu svi uvijek u mogućnosti biti na okupu. Zato je dobro da se unaprijed dogovorite hoćete li za neki blagdan vi doći u posjet k njima, oni k vama ili su možda odlučiti taj blagdan provesti sa snahinom obitelji, a onaj idući s vama. Također, razgovarajte sa snahom o darovima. Imajte na umu da su to ipak njezina djeca i da možda i darivanju želi pristupiti na svoj način. Ne brinite, bit će dovoljno prostora i za baku da razmazi unuke.

6. Pravila oko čuvanja unuka

I ovo je još jedna od vrlo važnih tema bez obzira čuvate li unuke redovito ili tek povremeno. Važno je uspostaviti neka osnovna pravila pa raspravite sa snahom sljedeće stvari:

– Koja su to važna pravila prilikom čuvanja djece

– Kako se ponijeti u određenim situacijama

– Kakva su pravila vezana uz prehranu i spavanje

I novac je važna tema, iako mnoge bake odbijaju i samu pomisao na to da budu plaćene za čuvanje unuka. No djeca znaju biti priličan trošak koji si bake i djedovi sa svojim malim mirovinama često ne mogu priuštiti. Dogovorite sa snahom i sinom i detalje poput kupovanja hrane ili igračaka te ostalih troškova koje budete imali prilikom čuvanja djece. Znajte da će im vaša pomoć u svakom slučaju biti mnogo jeftinija nego da unajmljuju dadilju.

7. Novac i darovi

Bake i djedovi vole razmaziti svoje unuke darovima. No mnogi roditelji to zapravo ne vole. Oni nastoje od svojeg djeteta napraviti čovjeka koji će se odgovorno odnositi prema novcu i neće pošto-poto morati imati baš svaku igračku koju vidi. Zato je najbolje da pitate prije nego nešto kupite. Osim toga, tako ćete spriječiti da djeca više puta dobiju istu igračku što se također zna dogodii.

Što se pak novca tiče, možda bi vaša snaha više voljela da djetetu uplaćujtete novac na štednu knjižicu umjesto da mu ga dajete. Naravno, neki sitni iznosi za sladoled ili čokoladu će uvijek biti dobrodošli.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.