Prati nas

Zdravlje

Hrana i piće koji potiču starenje

Starenje se ne može zaustaviti, niti tome treba težiti. No neke životne navike i namirnice koje konzumiramo vode preranom starenju pa valja naučiti što u prehrani izbjegavati. Znanstvenici su mnoge kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i drugih, povezali s upalnim procesima.

Objavljeno

|

Je li pizza zdrava?
foto: Pixabay

Iako nitko od nas ne može zaustaviti biološki sat i spriječiti starenje, mnogo se može napraviti kako bi se zaustavilo prijevremeno propadanje i bolesti. Liječnica interne medicine Erika Schwartz u svojoj se karijeri mnogo bavila učinkom koji hrana ima na proces starenja. ‘Kako starimo, upalni procesi postaju sve veći i veći problem, a to pak ubrzava starenje i nastanak raznih bolesti. Najbolji način da se to spriječi je prilagodba prehrane’, kaže doktorica Schwartz.

Znanstvenici su mnoge kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i drugih, povezali s upalnim procesima. Upale mogu potaknuti mikroorganizmi, tvari, otrovi, strana tijela, fizičke ozljede… Doktorica Schwartz sastavila je popis preporuka o tome koje namirnice valja izbjegavati kako bi se spriječile nepotrebne upale.

Alkohol

Naše je tijelo možda i moglo podnijeti par pića dok smo bili mlađi, no kako starimo tijelo više ne podnosi alkohol tako dobro. Štoviše, osjetljivost na alkohol s godinama se povećava zahvaljujući nižim razinama vode u tijelu. Schwartz ide tako daleko da kaže kako je ponuditi starijim osobama alkohol isto kao i ponuditi im otrov. S godinama se sposobnost naše jetre da se očisti od otrova smanjuje, a alkohol to samo pogoršava. Osim toga, alkohol isušuje kožu pa ujutro nakon razuzdane noći nećete izgledati baš privlačno. Ako vam se potpuno odustajanje od alkohola čini kao prevelik korak, pokušajte njegov unos barem malo smanjiti. Počnite dan s vodom u koju ste iscijedili malo limuna. To će potaknuti vašu probavu koja se također ponekad uspori s godinama. Također, voda s limunom hidratizirat će vaše tijelo odmah ujutro. Limun sadrži i mnogo vitamina C i drugih antioksidanasa koji će zaštititi vaše stanice od propadanja.

Prerađena hrana

‘Zdravu neprerađenu hranu poput povrća, voća, jaja i sličnoga, naše tijelo lakše probavlja i iz njega lakše uzima hranjive tvari’, smatra Schwartz. S prerađenom hranom naše tijelo često ne zna što bi, pogotovo ako ona sadrži sastojke koji su dodani samo kako bi se produžilo trajanje namirnice, ali inače nemaju hranjivu vrijednost. Posebno valja biti oprezan kad je u pitanju hrana pržena u dubokom ulju i ona bogata transmasnim kiselinama. Mnoga prerađena hrana sadrži i skrivene šećere, što opet znači više kalorija i više upala. Konzumiranje rafiniranh ugljikohidrata povisuje razinu šećera u krvi te potiče upalne procese u tijelu. Umjesto toga, konzumirajte zdrave namirnice poput avokada. On može popraviti stanje vašeg kolesterola te vam pružiti duži osjećaj sitosti.

Zamjene za šećer

Iako je dobra ideja smanjiti unos šećera, nije dobro nadomjestiti ga raznim zamjenama. Hrana koja sadrži te umjetne zaslađivače često se označava kao ‘bez šećera’, no naše tijelo ne zna kako bi točno procesuiralo te tvari. Konzumiranje zaslađivača može uzrokovati nepoželjne posljedice poput nadutosti, vjetrova ili proljeva. Osim toga, umetni su zaslađivači često slađi od samog šećera pa ćete se naviknuti na okus i povratak na običan šećer bit će teži. Schwartz zaslađivače zove toksinima i preporučuje da ih se u potpunosti izbaci iz prehrane. No ako volite slatko, jedite više voća koje možete pomiješati s jogurtom koji je pak bogat kalcijem i može spriječiti osteoporozu. Voće je, naravno, bogat vitaminima i antioksidansima.

Mliječni proizvodi

Mnogi ljudi s godinama razviju intoleranciju na laktozu. To su zapravo enzimi koji tijelu pomažu razgraditi mliječne proizvode, a intolerancija može potaknuti upalne procese. Umjesto toga, konzumirajte više povrća. Doktorica Schwartz kaže da je posebno dobro ono tamno zeleno, lisnato povrće koje je puno vitamina i antioksidanasa koji štite stanice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.