Prati nas

Aktivno starenje

U kojoj dobi muškarci i službeno postanu čangrizavi?

Oni gunđaju po tramvajima, svađaju se u pošti, prepiru s prodavačicama. Svatko od nas poznaje barem jednog čangrizavog postarijeg gospodina i ponekad se čini da su svi pomalo takvi. No što je zapravo ‘sindrom čangrizvog djedice’ i kako se s njime nositi?

Objavljeno

|

Zašto su stariji muškarci su čangrizavi
Frank Barone u seriji 'Svi vole Raymonda' (screenshot Youtube)

S godinama imamo sve manje živaca za gluposti, zar ne? No ta netrpeljivost ponekad se manifestira kao čangrizavost. Sigurno znate o čemu govorimo: susrećemo takve ljude u tramvaju, u pošti, kod liječnika. Nekako se čini da čangrizavosti najčešće podliježu stariji muškarci. Baš o toj osobini, zanimljiv tekst napisala je nagrađivana autorica Carol E. Wyer u Huffington Postu.

Nedavno me je novinar BBC-a upitao da mu kažem par riječi o čangrizavosti. Zanimalo ga je moje mišljenje o tome kad muškarci postaju čangrizavi i je li ta osobina karakteristična za starije muškarce. Ako je pitati znanost, nedavna istraživanja pokazala su da muškarci počnu patiti od ‘sindroma čangrizavog djedice’ kada dosegnu 70 godina. Ima puno razloga vjerovati da je to doista tako. Sa 70 muškarci postaju svjesniji svoje smrtnosti i svjedoče odlasku mnogih prijatelja. Možda se bore i sa zdravstvenim problemima, no najizglednije je da ih je pogodilo opadanje razine testosterona.

I dok kod žena razina estrogena opada relativno brzo u razdoblju menopauze i tako uzrokuje različite simptome, kod muškaraca razina testosterona opada kroz dulji vremenski period i simptomi nisu toliko očiti. Muškarci koji pate od ovog sindroma mogu osjetiti pad energije, upadati u duža i teža depresivna razdoblja, imati pojačan osjećaj tjeskobe i nervoze, jače se znoje. Tijekom ovog perioda mogu imati povećanu potrebu za snom ili pak nemogućnošću spavanja. Možda će osjetiti slabost u mišićima, fizičku iscrpljenost, smanjen libido te smanjen rast brade.

Stres i loša prehrana, neke autoimune bolesti i lijekovi također mogu uzrokovati pad razine testosterona. Nadalje, salo na trbuhu pogoduje estrogenu koji dodatno neutralizira testosteron.

No jesu li čangrizavi samo stariji muškarci? Naravno da ne. Iako čangrizavost češće pogađa starije, na nju nisu imuni niti mlađi muškarci. Mrzovoljnost je uzrokovana nizom faktora. Osoba može biti loše volje jer nije dobro jela ili spavala. Kod tinejdžera je mrzovoljnost često uzrokovana divljanjem hormona. Osim toga, nisu više djeca ali još nisu ni odrasli pa imaju dojam da ih okolina ne razumije.

I meni se kao i mnogima dogodilo da sam se, tek što sam se riješila tinejdžerske mrzovoljnosti, našla sa postarijim mrzovoljnim gospodinom koji viče na bicikliste samo zato što voze po njegovoj ulici ili na voditelja večernjih vijesti. Naime, i on ima hormonski disbalans, ne sviđa mu se to što stari, zabrinut je za svoj izgled i osjeća se neuspješno. Baš poput tinejdžera. Njegova je čangrizavost posljedica brige za mišljenje drugih te spoznaje da život brzo prolazi.

Shakespeare u svojem djelu ‘Kako vam drago’ spominje sedam dobi muškarca. I dok razne studije pokušavaju odgonetnuti kad točno muškarci postaju zlovoljni, ja osobno mislim da postoji 5 faza čangrizavosti:

1. Tinejdžer koji se stalno žali

To je faza u kojoj dječaci postaju muškarci. Hormoni ih transformiraju psihički i fizički te ih jedan tren dižu u nebesa, a već drugi spuštaju u ponor. Zlovoljan je jer ne želi ili ne može napustiti sigurnu okolinu roditeljskog doma i smetaju ga pravila koja ondje mora poštovati.

2. Zaposlen muškarac

On je pod stresom zbog očekivanja svojih nadređenih i zbog zahtjeva samog posla. Ima financijske dvojbe, rokove i obaveze. Noću ne spava, ne hrani se dobro već često pojede neki sendvič na brzinu. Njegovo tijelo nije u ravnoteži. Ta se mrzovolja očituje kroz prigovaranje kolegama, kukanje o poslu i jadanje o svakodnevnim mukama koje proživljava.

3. Srednje godine

Muškarac je počeo stariti. Uglavnom je na poslu postigao ono što je namjeravao, ima djecu koja su već poodrasla, ima kuću, auto i kredit. Gleda se u ogledalu u shvaća da više nije mlad. Počinje brinuti da mu nije više ostalo dovoljno vremena da ispuni svoje mladenačke snove.

4. Starost

On je samo ljuštura onog što je prije bio, tjelesno i mentalno. U usporedbi s mlađima, on je sad praktički nevidljiv. Nedostaje mu osjećaj svrhe. Izgubio je čvrstoću i stav. Čak se i drži pogrbljeno.

5. Konačna faza

Ovisan je o drugima i mrzi taj osjećaj. Frustriran je i uplašen pa zato postaje ljutit.

No ima li načina da se nosimo sa našim voljenim mrgudima? Ima. Budite strpljivi. Pokušajte razumjeti to što se događa. Osigurajte svom partneru dovoljno vježbe i dobro ishranu. Predložite mu neki hobi i ono najvažnije – smijte se zajedno. Zadržavanje pozitivnog pogleda na svijet je ključno. Gledajte zajedno duhovite filmove, družite se s pozitivnim i duhovitim ljudima. Slušajte veselu glazbu i ne uzimajte život previše ozbiljno. I za boga miloga – ne zovite ga čangrizavim starim djedicom!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.