Prati nas

Vijesti

Varaždinski umirovljenici traže i dio mirovine umrlog partnera

U Hrvatskoj živi 345000 udovica i 62000 udovaca te oni čine gotovo desetinu od ukupnog broja stanovnika. Prema aktualnom modelu, nakon smrti partnera drugi umirovljenik može dobivati samo svoju mirovinu ili samo 70% partnerove. Vrlo često mnogi u takvim situacijama osiromaše.

Objavljeno

|

Uvjeti za mirovinu
foto: Pixabay

Varaždinsko Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe  predložilo je izmjene zakona kako bi se omogućilo ostvarivanje prava na dio mirovine umrlog bračnog partnera, pišu Varaždinske vijesti.

„Takva prava se ostvaruju primjerice u Njemačkoj i Austriji, ali i nama susjednoj Sloveniji. Slovenski umirovljenici nakon smrti bračnog partnera primaju i dio njegove mirovine do 15%, zavisno od imovinskog stanja, socijalnog statusa ili dužine bračnog statusa. U razvijenijim sredinama to pravo ostvaruje se u većem postotku, čak do 70 posto“, ističu iz Povjerenstva i svoj zahtjev opravdavaju lošim standardom umirovljenika.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi 345000 udovica i 62000 udovaca te oni čine gotovo desetinu od ukupnog broja stanovnika.

Prema aktualnom modelu, nakon smrti partnera drugi umirovljenik može dobivati samo svoju mirovinu ili samo 70% partnerove. Vrlo često mnogi u takvim situacijama osiromaše.

Podsjetimo, vlada Zorana Milanovića je predizborno u srpnju 2015. godine najavljivala da će umirovljenici moći primati svoju i 50-60% mirovine umrlog partnera, a prijedlog je podržala i Matica umirovljenika Hrvatske.  Tada je najavljena i državna mirovina za sve one koji su stariji od 65 godina, a mirovinu nisu ostvarili po drugim osnovama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.