Prati nas

Vijesti

Čačić o poskupljenju struje: Postoje načini za prikrivanje većih računa

‘Opskrbljivači se nisu spremni odreći ničega, samo vele da se to treba postepeno povećavati, jer trošak ovog trenutka nije toliki da to bude 12 lipa. Ako se netko od njih i bilo čega bude odrekao, to će biti posljedica akcija i aktivnosti države u odnosu na njih.’

Objavljeno

|

Gdje predati stanje brojila? Gdje predati očitanje struje?
foto: BigStock

Broje se dani do poskupljenja struje, točnije povećanja naknade iz koje se potiče proizvodnja obnovljivih izvora energije. Bez PDV-a naknada sada iznosi tri i pol lipe po kilovat satu, a povećala bi se tri puta, na 12 lipa po kilovat satu. U kućanstvu koje troši tri tisuće kilovat sati na godinu račun bi se s PDV-om povećao za 450 kuna na godišnjoj razini.

“Niz mjera koji bi stupnjevano povećanjem došli do one krajnje cijene koja nije više 12 lipa kako smo izračunali nego će biti devet lipa, ali ne sada od prvog prvog nego tek za dvije godine. Dakle bit će devet lipa za dvije godine, a sada bi krenulo sa 6 lipa jer bi to bilo dovoljno novaca da se nadopuni proračun”, kaže Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE energije za Novu TV. Opskrbljivačima, dakle, ne pada na pamet primiti na svoja leđa teret poskupljenja.

Prema prijedlogu opskrbljivača, godišnje poskupljenje u kućanstvu koje troši tri tisuće kilovat sati iznosilo bi 225 kuna. Sada je Vlada na potezu. Opskrbljivačima se još nisu javili, a vrijeme curi.

„Oni (opskrbljivači) se nisu spremni odreći ničega, samo vele da se to treba postepeno povećavati, jer trošak ovog trenutka nije toliki da to bude 12 lipa. Ako se netko od njih i bilo čega bude odrekao, to će biti posljedica akcija i aktivnosti države u odnosu na njih, ali dobrovoljno to neće učiniti nitko od njih. Zadatak svake od tih tvrtki je da se bori za svoj profit“, izjavio je za N1 Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformisti.

Na pitanje što ministar Slaven Dobrović može napraviti, Čačić odgovora: „Novi ministar može napraviti to da sve postojeće ugovore stavi pod vrlo rigoroznu kontrolu, da ročnost ulaska novih postrojenja, nove proizvodnje, bude postepena i da ne opterećuje jednim udarom. Ročnost plaćanja subvencije koje građani imaju nad obnovljivim izborima je 14 godina. Ono što je jedino realno, što se može učiniti ovog trenutka jest da stižemo bojeve, da imamo obvezu poštivanja ugovora prema Europskoj uniji i koristiti zelenu energiju. Koristili smo je, ali već 2013 je bilo jasno da je to nepotrebno, a 2015, je službeno objavljeno da nemamo potrebe tako agresivno ići u zelene energije i tako skupo. Međutim, brojevi će se ponavljati i mi ćemo sve više i više ići u korištenje zelene energije. Naš je cilj da te nove energije budu bolje. Samo ću još napomenuti jednu stvar, Hrvatska ima samo dva posto zelene energije, a Njemačka pedeset posto.“

Da će struja sasvim sigurno poskupjeti od početka sljedeće godine, Čačić ne sumnja. Još treba vidjeti iznos i način na koji će se to poskupljenje naplatiti. „Moguće je da ne bude preko računa za struju, nego kroz povećani porez u drugim formama, tako da HEP ima manju dobit, da se smanji PDV. Postoje različiti načini da se prikrije da ćemo plaćati povećane račune. A računi će biti povećani iz potpuno neutemeljenih razloga”, prenosi Čačićeve riječi N1.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.