Prati nas

Vijesti

Hrvatski rekord: Mladi nikako da nam odlete iz gnijezda

Ne vole samo mladi u Hrvatskoj da im mama kuha i sprema – prema podacima Eurostata u neslavnom vrhu odmah iza nas su Slovaci, susjedi Srbi i Talijani te Maltežani.

Objavljeno

|

Zašto se mladi ne osamostaljuju?
foto: Pixabay

Gotovo tri četvrtine mladih Hrvata nikako da napusti obiteljsko gnijezdo. Po broju mladih od 18 do 34 koji još žive s roditeljima Hrvatska je rekorder u Europskoj uniji. Građani misle kako je to odraz loše ekonomske situacije, javlja RTL.

Ne vole samo mladi u Hrvatskoj da im mama kuha i sprema – prema podacima Eurostata u neslavnom vrhu odmah iza nas su Slovaci, susjedi Srbi i Talijani te Maltežani.

“Da biste se odselili od roditelja, trebate imati izvjesne prihode. Drugi faktor su cijene nekretnina, visine najma, ljudi si to jednostavno ne mogu priuštiti, a naredna stvar je sigurno i izvjesna navika i komoditet”, tvrdi sociolog Gojko Bežovan.

Jer u tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama prosjek onih koji žive s mamom i tatom uvijek je veći. Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate njihovi susjedi Finci, Šveđani i Norvežani. Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim mjerama tvrdi sociolog Bežovan za RTL.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.