Prati nas

Vijesti

27% manja mirovina za rođene 1962. godine i kasnije

Razlika nastaje zbog načina izračuna mirovine iz prvog stupa, koja se mora ispraviti do 2019., ako država želi izbjeći novu mirovinsku nepravdu. Država isplaćuje zaštitni dohodak, kako bi kompenzirala gubitak u odnosu na ranije generacije, samo onima u prvom stupu.

Objavljeno

|

Kako ne biti siromašan?
foto: BigStock

Svi koji su rođeni 1962. i kasnije dobivat će 27 posto niže mirovine u odnosu na one koji su u prvom stupu, jer država isplaćuje zaštitni dohodak, kako bi kompenzirala gubitak u odnosu na ranije generacije, samo onima u prvom stupu.

Razlika nastaje zbog načina izračuna mirovine iz prvog stupa, koja se mora ispraviti do 2019., ako država želi izbjeći novu mirovinsku nepravdu. Godine 2019. u prijevremenu starosnu mirovinu krenut će prve generacije žena rođenih 1962. godine, koje nemaju izbora, već 5 posto svojih mirovinskih doprinosa uplaćuju u drugi stup, a 15 posto doprinosa ide u prvi stup, piše Večernji.

Žena rođena 1954. godine koja je 36,5 godina zarađivala prosječnu plaću u državi ove godine kao umirovljenica prvog stupa može računati na 2845 kuna mirovine. Kada bi ista osoba ostala u drugom stupu i ne bi svoju štednju prebacila u prvi stup, njezina bi mirovina bila 500-tinjak kuna manja, odnosno iznosila bi 2331 kunu!

Tijekom svog radnog vijeka uplatila je oko 860 tisuća kuna doprinosa, od čega je 86 tisuća skupljeno u drugom stupu, a preostalih 90 posto doprinosa uplaćivala je u prvi stup, izralunao je Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.