Prati nas

Zdravlje

Homeopatski lijekovi će nositi natpis da su – nedjelotvorni?

Pseudoznanstveni koncept homeopatije je osmišljen 1796. godine, no znanost ga je ubrzo odbacila. Njegova osnovna pretpostavka jest da simptomi bolesti mogu biti liječeni minimalnim dozama supstance koja izaziva slične simptome kod zdravih ljudi.

Objavljeno

|

Homeopatija je prevara
foto: Pixabay

Iako će vam pristalice „alternativne medicine“ reći kako „zla farmaceutska industrija“ iskorištava bolesne za stvaranje profita, mnogi će prešutjeti podatak da su građani Sjedinjenih Država samo na homeopatiju trošili 3 milijarde dolara još daleke 2007. godine. I to za navodne lijekove za koje nije potrebno provoditi skupa istraživanja i koji su posljednjih godina osvojili i hrvatsko tržište.

I dok kod nas vlada potpuno ignoriranje ove prodaje magle, američke su vlasti odlučile stati na kraj homeopatskim prevarama. Oni koji tvrde da njihovi homeopatski pripravci liječe, morat će podnijeti konkretan dokaz. U protivnom će morati na proizvodu istaknuti da „nema nikakvih znanstvenog dokaza da pripravak liječi“.

Pseudoznanstveni koncept homeopatije je osmišljen 1796. godine, no znanost ga je ubrzo odbacila. Njegova osnovna pretpostavka jest da simptomi bolesti mogu biti liječeni minimalnim dozama supstance koja izaziva slične simptome kod zdravih ljudi. Paradoksalno, pripravak se razrjeđuje do te mjere da se često u njemu niti ne može detektirati inicijalna supstanca, a pacijenti se uvjeravaju da je lijek jači što je više puta razrijeđen.

Patka od 20 milijuna dolara

Zanimljiva je stvar  da homeopatski pripravci koštaju više od medicinskih lijekova, iako potonji moraju proći cijeli niz višegodišnjih i skupih istraživanja prije negoli izađu na tržite. Kao primjer čiste zarade koju homeopatija ostvaruje na ovaj način ističe se homeopatski pripravak protiv gripe (Oscillococcinum) čija se godišnja zaliha se napravi od jetre jedne patke i jako puno vode. Nesretna patka se zato posprdno naziva “patka od 20 milijuna dolara”. Naime, toliki se profit ostvari od njene jetre.

Vjerovati u homeopatiju je kao vjerovati u magiju, objašnjava stručnjak za javno zdravstvo Timothy Coaulfield. Pa ipak, industrija ovih alternativnih „lijekova“ je sve veća i bogatija. A to je upravo ono što se zamjera službenoj medicini, usprkos tomu da iza nje stoji znanost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.